genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersson Trana, Andreas, Öved, 17262019-10-25 20:11

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=9964
2008-10-26 23:46 

Jag har ställt den här frågan på Anbytarforum, men inte fått något svar. Kanske har jag bättre tur här på Scangen?
I september 1726 vigdes stalldrängen Andreas Andersson Trana (född 1701) på
Övedskloster med pigan Bolla Andersdotter i Torp.
Finns det någon som känner till deras föräldrar?
Mvh
Solvig
  SVAR 2008-10-28 10:12

Hej Solvig, här kommer ett svar om än inte lösningen på problemet!

Jag har tittat lite på olika släkter Trana, eftersom jag har namnet i min antavla. Det är några skogvaktare från Tranebygget i Västra Torup som använde namnet, som uppenbarligen är taget från platsens namn. Den äldste är Nils Persson Trana, född 1695, bondeson i Stora Tockarp, Västra Torup. Inget tyder på att din Andreas Trana skulle hänga ihop med den släkten.

I samband med att jag forskade om detta beställde jag kopia av en liten artikel i Genealogisk Tidskrift 1951 som hette "En flock skånska Tranor" av Uno Lundberg. Det är mest en uppradning av olika bärare av namnet Trana. Lundberg visar sig härstamma från din Andreas Andersson Trana i Öved, men har inte heller han lyckats knäcka nöten varifrån han kommer.

Det finns några uppslag i alla fall att jobba vidare med. Mindre sannolikt är att han hör ihop med gästgivaren Anders Rasmusson Trana (död 1715 i Glumslöv), som endast tycks ha en son känd: klockaren i Lövestad Rasmus Trana (1690-1755). Gästgivaren är av allt att döma en son till kyrkoherden Rasmus Sörensen Trane (död 1655) i Vanstad, och den släkten går tillbaka två generationer ytterligare med kyrkoherdar Trane i Förslöv.

Ett intressantare uppslag tycker jag är om det kan finnas släktskap med tunnbindaren Albrekt Larsson Trana (1695-1773) i Ystad. Han har ett annat fadersnamn än din Andreas, så det är inte så enkelt att de är (hel)syskon. Det intressanta är att din Andreas döper en son till det ovanliga namnet Albrekt. Albrekt Trana döper i sin tur sin äldsta son till Andreas 1734. Noterar också att Andreas son Tomas Trana hämtar sin hustru från just Ystad, där han gifter sig 1760. Albrekt Trana påstås vara född i Harlösa socken.

Jag skulle hårdgranska faddrarna till både Andreas Trana i Öved och Albrekt Trana i Ystad för att se om det finns någon gemensam nämnare. Kolla mantalslängden i Harlösa (kyrkbok saknas visst) för att se om det går att hitta någon lämplig far till Albrekt Larsson Trana.

Lycka till!
  SVAR 2008-10-28 13:54

Tusen tack Anders för alla tips ang. dessa "gäckande Tranor" som "flugit" runt i mitt huvud de senaste åren!!!
Barnens namn brukar ju visa på ett visst släktskap, så även faddrar och dopvittnen.

Själv "härstammar" jag från Tomas Trana o.h.h. Catharina Planck som vigdes i Ystad Sankta Maria 1760. Denna kvinnas ursprung är också obekant för mig, tyvärr.
Tranjakten går vidare och jag behöver verkligen Ditt "Lycka till"!
Tack skall Du ha!
Mvh
Solvig
  SVAR 2019-10-25 20:11

Jag forskar på släkten Schartow. I en tråd är det en Marna Schartow död 17271201 i Öved och Anders Rasmusson Trana (165504 - 17150505 Öved) som får en son Anders Andersson Trana 1701. Källa: http://sunebring.com/slaktforsk/004/01/153.htm 

Marnas förldrar var Nils RIman poch Anna Fredriksdotter Schartow.
Anna Fredriksdotter Schartows föräldrar var Fredrik Andersen, 1575 i Malmö - 1650 Skartofta, och Maren död 1683.

Modern Marna var gift 2 ggr

1:ä med Frederik Andersen. Från deras barn börjar släktnamnet Schartow
2:ä med Olof Jacobsson Hanh. från deras dotters bar börjar släktnamnet Schartau

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies