genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Mattisson Öfström, Måns, Veberöd, 1700-tal2008-09-02 21:00

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=9287
2008-08-31 00:15 

Smeden Måns Mattisson Öfström och hustrun Öllegård Möller dog båda i Veberöd. Måns 1803-02-3 på Veberöd nr 17, och hustru Öllegård 1814-03-12 på fattighuset. Uträknat från döddatum och ålder borde båda ha varit födda i början av 1730-talen, men var? I Veberöd föds två barn, Catharina 1762-09-14 och Matthis 1765-01-28, båda på Veberöd 17. Tidigare finns två barn, Anna Lisa född ca 1760 samt Jonas född ca 1760, dock inte i Veberöd.
Dödboken ger inga upplysningar om var de kom från innan de hamnade i Veberöd. Det finns ingen bouppteckning efter någon av föräldrarna, Öllegård dör som fattig änka. Anna Lisa föder ett oäkta dödfött barn och dör i barnsäng 1791 i Veberöd. Jonas finns inga uppgifter om som jag har kunnat hitta. Catharina gifter sig med Munsterkusk Lars Haraldsson Hurtig och flyttar till Tryde (L). Matthis dör 1775, 10 år gammal.
I Veberöd finns ingen utförlig data i husförhören så ingen ledtråd ges om ursprunget för familjen. I dopnotiserna för barnen ges ingen ledtråd via dopvittnen.
Finns den någon som kan se på detta med fräscha ögon för jag har stirrat mig blind.
Tacksam för all hjälp hur oviktig den än kan tyckas vara.

Yvonne

  SVAR 2008-09-02 20:24

Ett par angreppspunkter:
  1. Namnet Öfström kan vara tagit från Måns' födelseort. Exempelvis Öved, Övraby, Övarp. Att han nämns med patronymikon kan tyda på att han tagit namnet Öfström själv.
  2. Hustrun däremot har ett ovanligt förnamn, som leder tankar till borgerligt eller annat "finare" ursprung. Om en kvinna endast nämns med efternamn och inte patronymikon vid denna tid är det mycket troligt att hennes far också hette samma sak i efternamn.
  3. Andra sonen får namn efter farfar. Finns det någon Jonas Möller som kan vara Öllegårds far och kan ha gett namn åt sonen Jonas? DigiArkivs vigselregister har två Jonas Möller som gifter sig 1747 i Ystad S:ta Maria och 1762 i Lockarp. Kan någon av dessa ha varit gift tidigare? Värt att undersöka.
  4. Enligt FamilySearch föds en Öllegård Jonsdotter 1725 11/9 i Årsjö, Sövestad. Kan hennes far senare ha tagit sig namnet Möller?
  SVAR 2008-09-02 21:00

Anders

Du är en klippa, jag har fått så mycket värdefulla tips av dig tidigare. Dessa ska jag nogsamt gå genom och försöka få ut så mycket som möjligt av. Har för mig att jag har kollat denna Öllegård från Sövestad, men jag ska titta på det igen.
Hur som helst, tack igen
Kram till dig, Yvonne
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies