genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Nilsdotter, Kersti, Brösarp, 18592008-08-29 16:47

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=9275
2008-08-28 18:56 

Hej alla släktforskare!
Jag önskar lite hjälp att tyda en utflyttningstext från Brösarp 1842-1861, GID 1635.24.13800, nr 56 för den 14 november gällande Kersti Nilsdotter och hennes oäkta dotter Helena.

Tack på förhand
Christina Holmström
  SVAR 2008-08-28 20:17

Ett förslag:
Kersti Nilsdotter, piga från No 3 Lönhult (flyttar) till Eljaröd, läser ..., är välfrejdad och till äktenskap ledig, fött oäkta barn. Dotter Helena den 6/10 1854 åtföljer sin moder som ...kyrkoplikten men inte undergått hemlig skrift ännu.

mvh
Nils
  SVAR 2008-08-28 20:19

det skall naturligtvis vara
... betalt kyrkoplikten men icke undergått hemlig skrift ännu.
nils
  SVAR 2008-08-29 10:19

Hej Nils!
Tack för hjälpen. Jag tror att vi har haft kontakt via Anbytarforum (under Brösarp) om denna Helena. Jag tog en chans och tittade lite längre fram i födelsenotiserna och hittade Helena som född den 6 oktober 1859 i Brösarp. "Min" Helena skulle vara född 29 januari 1852, men någon sådan notis finns inte. Eftersom flytten gick till Eljaröd och det är dåligt med underlag till släktforskning innan 1867 så ställer jag mig frågan om kan det slå på så många år  och förvisso så är det dåligt med utrymme i hf-längderna och lite kladd. Vad betyder "inte undergått hemlig skrift"?

Mvh
Christina
  SVAR 2008-08-29 16:47

Hej,
Barn födda utom äktenskapet sågs ju inte med blida ögon och kyrkans och i viss mån sammhällets dom kunde vara hård. Den mildrades dock genom tiden och straffen kunde bli mindre offentliga. Jag har flera föräldrar som dömts att dels betala likvida medel i böter men där det tidigare skamstraffet under ex v en gudstjänst ersatts med en hemlig eller i alla fall diskretare sammankomst med präst och kanske någon mer.
Men det finns mycket mer och bättre skrivet om just det ämnet på andra håll.

Nils
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies