genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Nilsson, Påhl, Dalköpinge, Läshjälp, 17962008-08-15 17:58

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=9149
2008-08-15 12:14 

Hej, I bifogade bild från Dalköpinges död- o begravningsbok i vol.C:1, sid.231, har jag problem med uttydningen. Så här tror att det står:
"1796; d:7 Martii dog Häst=Hemmans Åbon Påhl Nilsson på No.12 af ........(?) och förstoppning, 78 åhr gammal."
Står det Häst eller Hust (i såfall är det kanske hustrun som avses). Vad är Hästhemman? Vilken är dödsorsaken förutom förstoppning?
Hälsningar/Bengt

Klicka för en större bild

Dalkoepinge_doedbok.JPG
  SVAR 2008-08-15 13:05

Hej!

jag tror det står

"den 7 martii dog häst=hemmans åbon  Påhl Nilsson på No 12 af Bråk och förstoppning, 78 år gammal"

MVH
J.L
  SVAR 2008-08-15 13:17

Hej Bengt!
Ett hästhemman skulle hålla soldat med häst och rustning.
Jag håller med Jesper att det står Bråk och förstoppning

Lotte
  SVAR 2008-08-15 16:22

Tack Jesper, Tack Lotte för värdefull hjälp. Bråk det är väl det samma som brock? Har för mig att det fanns en diskussion om det på Anbytarforum.
Jag kan tänka mig att Brock och förstoppning var det samma som tarmvred? Den är ju dödlig om man inte opererar.

MVH/Bengt
  SVAR 2008-08-15 17:05

Hej!

Jag tycker också att din tankegång verkar rimlig, men....... i "Svenska Sjukdomsnamn i gångna tider" av Gunnar Lagerkrantz, kan man läsa under Tarmvred: "I folkminnet avsågs sannolikt ej tarmvred i modern mening utan snarast t ex blindtarmsinflammation, maghinneinflammation, häftig kolik, gallstensanfall,   Kallas även magfång, magrev, bukrev, bällarev, miserere."


Lotte
  SVAR 2008-08-15 17:19

Hej Lotte, man kan tänka sig att det inte var någon av de uppräknade sjukdomarna därför skrev prästen inte tarmvred. Jag menade förstås tarmvred i modern mening. Men jag vet inte om det var det. Vad står det om Bråk/bråck i Lagerkrantz bok. (Har tyvärr inte den, finns den på nätet eller i handeln?).
MVH/Bengt 
  SVAR 2008-08-15 17:35

Hej igen!

Under Bråck. Bråk står: 
Yttre bråck: Utstjälpning av inälvor under huden.
Inre bråck : Utstjälpning av inälvor in i en främmande kroppshåla.
Kallas även bräcklig, bräckter, hälsfel, magaskred, tarmlopp, sletet, vidare även pulsåderbråck, som kunde uppkomma genom skador på pulsåder vid oskicklig åderlåtning.

Jag har köpt boken via Rötters Bokhandel, där den kostar 195 :-  eller 160;- om du är medlem i någon släktforskarförening.

Lotte
  SVAR 2008-08-15 17:58

Tack Lotte. När jag läser vad som stod om bråck lutar jag ännu mer åt att det kanske rörde sig om tarmvred i modern mening. Stackars människa, det måste ha varit en fruktansvärt smärtsam död. Hela buken var kanske uppsvälld och döden inträffade när han hade kallbrand i hela buken. Utan möjlighet till operation, som det väl inte fanns på den tiden (?), fältskären höll väl inte på med sådant?, var han prisgiven. (Med tanke på åldern hade han kanske varit det även i modern svensk sjukvård. Har hört att vissa Landsting inte ger någon livsuppehållande vård åt äldre personer, endast smärtlindring).

Tack för tipset om boken. Den bör väl finnas till försäljning på släktforskardagarna i Malmö om ett par veckor.

MVH/Bengt
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies