genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Rosqvist, Hilda, Skabersjö, 18882008-06-11 13:50

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=8556
2008-06-06 14:50 

Hej!

Hilda Rosqvist dog den 6 jan 1888, 2 månader o 10 dagar gammal,  i Skabersjö, och prästen har nogsamt plitat dit av vad, men vad står det?

Kan någon hjälpa mig? Mitt förslag är "Kväfvd af våta ?????.
Undrar Lotte

Det står överst på sidan GID 100012.144.44300

  SVAR 2008-06-06 14:54

Hej igen!

Bilden var tydligen för stor. Jag gör ett nytt försök med en beskuren bild.
Lotte

Bilden kommer från GenlineKlicka för en större bild

Hilda_Rosqvist.jpg
  SVAR 2008-06-06 15:12

hej,
jag tror hon blev kvävd av "våda af modern". Jämför t i kikhosta under och såväl d som t i statardräng (statdr) till vänster.
Om barn dog i vad vi numera kallar spädbarnsdöd så skrevs ibland att modern kvävt barnet i sängen.
mvh
Nils
  SVAR 2008-06-07 14:25

Hej Nils och tack för ditt svar.
Man lär sig något nytt varje dag. Nog tyckte jag också att det stod af moder, men fick inte ut något rimligt av det? Och så var det egentligen bara en bokstav, som var fel - våta och våda, vad gäller läsningen, men att få ut det till spädbarnsdöd. Så långt sträckte sig inte min fantasi.
Tack än en gång
Lotte
  SVAR 2008-06-07 15:03

Kvävd av våda, alltså av misstag, skrev man för att förtydliga att barnet inte blivit kvävd avsiktligt (mördad). Barnamord var ett problem.

Vad dödsorsaken egentligen var är svårt att sia om. Plötslig spädbarnsdöd var säkert en del av fallen, men man ska nog inte utesluta att en del barn verkligen råkade bli kvävda av misstag i sömnen, eftersom man hade det lilla barnet i föräldrarnas säng.
  SVAR 2008-06-10 22:59

Det ”brott” modern hade begått var att hon inte hade några vittnen till dödsfallet. Inte bara plötslig spädbarnsdöd och mord utan också sjukdomar med ett snabbt och oväntat förlopp kan därför finnas i denna kategori.

Man SKULLE ha vittnen till födelse och död, utanförstående personer som vid behov skulle kunna intyga att allt gått rätt och riktigt till.

Det var också stor skillnad på om modern var gift eller ogift. En amma som ”låg ihjäl” ett barn blev genast misstänkt för att ha mördat det. För den gifta var argumenteringen helt annorlunda.

Kurvorna över åldersfördelningen på de ”förkvävda” och de barn som avlidit i plötslig spädbarnsdöd är närmast identiska, men frekvensen var mångdubbelt högre för två- till trehundra år sedan.

Vill du veta mer om det kan du läsa Bodil E. B. Persson: ”Barnkvävning och plötslig spädbarnsdöd (=SIDS)”, i ”Scandia. Tidskrift för historisk forskning”, 1996, band 62, häfte 2, s. 195-220.

En avhandling med sikte på hur man resonerade inför rätta är Eva Bergenlövs ”Skuld och oskuld. Barnamord och barnkvävning i rättslig diskurs och praxis omkring 1680-1800”, SHL 13, Lund, 2004.

Med vänliga hälsningar
Bodil P
  SVAR 2008-06-11 13:15

Hej Anders o Bodil!

Det där med dödsorsaker kan tydligtvis betyda mycket. Här har jag fått en rejäl analys av små barns kvävningsorsaker.

Bodil har till och med gett exempel på tidskrifter, där man kan läsa mer om det, och då kommer nästa fråga - Var hittar jag dessa tidskrifter/artiklar/avhandlingar?

Tack för att ni vill dela med er av ert kunnande
skriver
Lotte
  SVAR 2008-06-11 13:50

Eva Bergenlövs bok: Det är bara att gå in på närmaste bibliotek. Har de inte boken hemma går det bra att lämna in en beställning om fjärrlån.

Scandia står framme på hyllorna på Universitetsbiblioteket i Lund. De större biblioteken, exempelvis stadsbiblioteket i Kristianstad, brukar också prenumerera på den. Och om den inte finns på just ditt bibliotek går det bra att beställa artikeln.

Hälsningar
Bodil P
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies