genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Svensson, Per, Össjö, gift 17132023-03-15 14:50

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=83928
2023-03-14 20:19 

Jag skulle behöva läshjälp till följande vigselnotis: Det är vigseln mellan Per Svensson från Århult och Gunnel Hansdotter i Össjö   (Össjö CI:1 s. 51)

Min teori är att Gunnel är dotter till Hans Kiällsson i Össjö. Hans har en dotter Gunnel, men det visade sig att hon föddes 1697, vilket inte stämmer med att hon vigdes redan 1713.

När jag nu tittar på vigselnotisen igen, tycker jag inte där står Gunnel utan Inger. Eller står där något helt annat?

I så fall kan ju fadern fortfarande vara Hans Kiällsson tänker jag.

Tacksam för hjälp från någon duktig texttolkare.

/Eva K

  SVAR 2023-03-14 21:21

Har nu tittat på notisen. Det står Gunnel. Det är jag säker på. Det betyder att hon bara var 16 år gammal när hon gifte sig... Antingen så har man fel på året hon är född eller så kan det vara så att hon var gravid och därför var tvungen att gifta sig. Men att det står Gunnel är jag säker på.

  SVAR 2023-03-15 08:13

Tack för svaret. Jag har sett att åsikten bland forskare på nätet är just att det står Gunnel, dvs att Gunnel Hansson är hustru till Per Svensson. Och jag har också läst det som Gunnel.  Dock finns en krok nedåt som skulle innebära att skrivaren gör en krok ner på bokstaven n. Eller hur ska jag läsa det? 

Det vore bra att hitta Per Svenssons hustru i någon annan källa.

Enda stället utöver denna vigselnotis, där namnet finns med (som jag hitttat) är samma källa på s. 41 längst upp. Där är Hans Kiällsson och dottern Gunnel/Inger dopvittnen. Jag vore jättetacksam om du kollade den också.

Är det Gunnel som gäller, kan det inte vara Hans Kiällssons dotter (och det behöver det ju inte - kan säkert finnas fler Hans i trakten) eftersom Hans Kiällssons och dottern Gunnel (och här finns inget tolkningsutrymme på stavningen) är vittnen vid ett dop 27 maj år 1719 (s. 62). Då är "vår" Gunnel redan gift och skulle väl inte noteras som någons dotter, utan istället hustru?)

Med all respekt för att det kan stå Gunnel, men skulle du vilja kolla på sidorna 41 och 62 också. Detta gnager mig...(allt annat skulle stämma så bra med Hans Kiällsson som far...)

Bästa hälsningar

Eva K

 

  SVAR 2023-03-15 09:58

I Sverige skrevs lägsta äktenskapsåldern för kvinnor till 15 år och för män 21 år, vilket blev inskrivet i lagen 1734.  1892 ändrades detta till att yngsta giftasåldern för kvinnor höjdes till 17 år.

Jag har själv, i mina släkt anor,  exempel på detta.

Anders A

  SVAR 2023-03-15 14:50

Tack för info. Då skulle det kunna stämma att en person född 1697 kan gifta sig 1713.

Men i detta fall kvarstår det faktum att den Gunnel som i så fall skulle gift sig och flyttat 1713, står som dopvittne i Össjö benämnd som "Hans Kiällssons dotter Gunnel" år 1719.

/Eva

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies