genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Bergman, Nils, Allerum, sent 1600-tal2005-08-09 19:51

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=807
 

Söker en Nils Bergman, Allerum. Hustrun hette Anna Catarina Wendell. De föddes troligen under andra halvan av 1600, Nils var befallningsman men "dödde under arrest i Jönköping". Ev. hette fadern Jöns Bergman. Tacksam för hjälp.
  SVAR

Jag vet inget säkert om Nils Bergmans ursprung, men han gifter sig (som häradskrivare i Luggude härad) i Källna socken 1691 18/11 med dygdesamma mön, jungfru Anna Catharina Wendel. Nils Bergman dör 1710 17/6 under resa i Jönköping, har jag noterat från Allerums dödbok. Var han arresterad? Hustrun dog själv redan samma år, begravd 1710 4/12 i Allerum. Det står ingen ålder på någon av dem i dödboken, men i Allerums katekismilängd 1698 står att han är 30 år och hon 32. Vilken av barnen härstammar du ifrån?
  SVAR

Hej Anders och tack för hjälpen. På ddss står ordagrant vad gäller Nils Bergman: som dödde under arest (ett r) i Jönköping. Men kanske det syftas på en resa eller har kyrkoböckerna skrivits av felaktigt. Jag stammar från Christopher, f. 1698. Han gifte sig med en Kajsa Odder (som jag heller inte lyckas spåra) och framlevde sina dagar i Norje, Ysane socken.
  SVAR

Stämmer. Kollade dödnotisen i Genline, och det står att han dog "under sin arest" i Jönköping. Får skylla på att det var länge sen jag skrev ner det där! Men! Hur kommer du fram till att det är din Christoffer? Som du ser även på DDSS så dör Nils Bergmans son med det namnet redan 1698 (begravd 27/12).
  SVAR

Gode tid, nu har jag klantat mig igen. Missade helt att DEN Christopher dött. Alltså kan han inte vara min ana. Så då börjar jag om i Ysane. Förhoppningsvis har vi kunnat hjälpa någon som verkligen är släkt med Nils. Och så var ju uppgiften om en befallningsmans frånfälle i arrest ganska anmärkningsvärd!
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies