genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Jönsson, Per Gunnar, Åhus/Kristianstad, född 19192020-01-12 12:45

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=80014
2020-01-12 10:46 

Min farfar Pelle (Per) föddes 1919. Jag vet endel om honom från den tiden, men vissa år är ett stort svart tomrum. Han var soldat (1939-1945)och stred först i finska Vinterkriget och senare i Norge fram till krigsslutet. Jag undrar nu om ni vet var jag kan söka information om honom under dessa åren för att försöka få en bild av det han varit med om. Tyvärr hann jag inte själv fråga honom då han dog för 17 år sedan. Tack på förhand. Mvh Jenny
  SVAR 2020-01-12 12:22

Hej 

Det finns en massa på Riksarkivet som du kan söka i NAD samt kanske skriva till dem också och fråga om Pelle samt fråga också om det finns en akt i Säpo arkiv i så fall i Arninge men det finns formulär på Riskarkivets hemsida eller bara maila dem så får man svar om det finns eller inte.

Har du tur finns en säpo akt och då innehålller den säkert bra uppgifter om Pelle

. Under vinterkriget 1939-1940 dokumenteras varje frivillig utförligt i olika rullor och på registerkort, som förvaras i Finlandskommitténs och Svenska Frivilligkårens arkiv samt i flera mindre frivilligarkiv. Insatserna under fortsättningskriget 1941-1944 är också noga dokumenterade i arkiven efter Finlandskommittén av år 1941, Svenska Frivilligbataljonen (Hangöbataljonen, 1941), Frivilligkompaniet (1942-1944) samt några mindre frivilligarkiv. Det finns ett stort antal personarkiv efter de som var frivilliga i Finland 1918-1944

Men finns en massa sidor också på nätet http://www.svenskafrivilliga.com/ https://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-SvenskaFrivilliga http://www.tjelvar.se/varia/63-8.htmhttp://www.tornsvala.se/category/finska-vinterkriget/http://www.veteraanienperinto.fi/vepe/index.php/SE/grupper/utlandska-frivilliga-i-finland-2/index.html ------https://riksarkivet.se/Media/pdf-filer/sth/1-8.pdf

 

Något om Norge https://www.bokborsen.se/view/Charlotta-Sj%C3%B6stedt/I-Skuggan-Av-Ett-Hj%C3%A4lteland-Svenska-Frivilliga-/9109764  Men finns säkert uppgifter i Riksarkivet också samt kan ju skriva till Norge riksarkiv och fråga om det finns några uppgifter där med man kan inte utesluta något 

Den bataljon som 1945 organiserades av det Svensk-Norska frivilligförbundet. Bataljonen mobiliserades på Trossnäs utanför Karlstad men kom aldrig att sättas in i Norge. Dess handlingar hittar man i Södermanlands regementes arkiv, beredskapsförband andra världskriget. 

Men skriv och fråga bara 

  SVAR 2020-01-12 12:45

Tror jag inte fick med det här https://sok.riksarkivet.se/?Sokord=Ivar+Palmer&page=6&postid=ArkisRef+SE%2FKrA%2F0853

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies