genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Åkesson, Rasmus, Fjälkinge, 1691 Läshjälp2008-03-05 22:51

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7644
2008-03-04 19:58 

Nu kommer det en ny begäran om läshjälp rörande Fjälkinge. Jag har själv lyckats komma fram till att Åke Knutsson får en son som ges namnet Rasmus, att han bars till dopet av Anna Ols Pers i Fjälkinge och att den först nämnde faddern hette Bonde Olsson. Sen är det stopp. Finns någon som vill förbarma sig? Gid 1645.4.52300

Bilden kommer från GenlineKlicka för en större bild

Rasmus_aakesson.JPG
  SVAR 2008-03-04 20:47

Nu börjar du komma upp i svårighetsgrad! Jag gör ett försök, men med några luckor och frågetecken: "Söndagen Septuagesima hafde Åge Knudson i Fielkinge et dren- gebarn till Christendomb och blef kaldet Rasmus, Susceptrix war Anna Gisselz(?) i Fielkinge. Faddrer woro Bon- de Olsson, Wållemar Persson, Peder Hindrichsson, Mogens Romholt(?), Mogens Folk(?) etc: Margrete Hans Swenssons, Bente Niels Perssons, Swenborg Niels Hanssons, Kistene Olluf ___ssons, Lusse degns(?), Boeld degns, Degne Sten etc:" Jag är alltså inne på att det är klockaren (=degn) som är inblandad, men kan vara helt fel ute.
  SVAR 2008-03-05 22:51

Tack Anders för hjälpen! Med hjälp av den i en annan tråd omnämnda boken av J. Ljung har jag lyckats identifiera Bonde Olsson som kyrkvärd och åbo på Fjelkinge nr 1, Wållemar Persson som åbo på nr 41, Per Henriksson som åbo på nr 21, och Anna Gissels som hustru till Gissel Nilsson på nr 3. Jag kan inte se att övriga - med undantag av de tre sista - omnämns av Ljung men det kanske kan vara så att de inte är åboar. När det gäller klockare så har Du helt rätt. Klockarens hustru hette Lusse och så hade de en dotter som hette Boel. Om jag räknat rätt så var det inte mindre än tolv faddrar vid dopet. Finns det något skrivit om fadderinstitutionen? Kunde man ha hur många faddrar som helst? Speglade antalet faddrar föräldrarnsa ställning i samhället? Tacksam för svar.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies