genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Åkesson, Mårten, Lilla Krutboden, Snåresta, 18262008-03-06 00:00

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7660
2008-03-05 14:46 

I bifogade bild finns en notering om att "Mårten och Bengta flyttar år 1826.....". Önskar hjälp med uttydningen av resterande ord i noteringen. Bakgrunden är att 10-årige Mårten och 4-åriga Bengta har blivit föräldralösa 1826: Modern dog i mars och fadern i augusti. Mårten är min ana och jag ska fösöka hitta honom på nytt i kyrkoböckerna. Var ska jag leta?

Klicka för en större bild

Maarten_aakesson,_foerstoring_anm.kolumnen.JPG
  SVAR 2008-03-05 19:25

"obesedlade til" men sedan är knäckfrågan, vart? Tycker det möjligen kan sluta på -ås, men det ser inte riktigt ut som Abbekås. Försök gör bilden mycket ljusare, då kanske bokstäverna framträder tydligare.
  SVAR 2008-03-05 21:04

Min forsta tanke var Abbekas med (f'lat mina ord utan prickar) Jag forsokte forstora och gora bilden ljusare (pa kopiator) men originalet ar sa 'luddigt'. Titta i Abbekas vetja och se om du kan finna dom dar. Alt. gor om bilden - invertera, gor den med vit text pa mork botten och oka skarpan,kan ga. Susanna
  SVAR 2008-03-05 21:34

För tolkningen Abbekås, dvs Skivarps församling, talar att Abbekås vid den här tiden stavades "Abekås".
  SVAR 2008-03-06 00:00

Tack alla tre för svaren. Jag håller med om att det verkar stå 'Abekås' ett fiskeläge i Skivarps sn som inte ligger så långt från Snåresta sn där barnen hade växt upp. Mårten, min ana, var född 1816-06-21 och son till Åke Nilsson och Hanna Pehrsdotter. Trots att jag sökt igenom de båda husförhörslängderna från Skivarp 1813-1826 och 1826-1831, sidorna som avser Abekås har jag inte funnit barnen. Jag har även kollat Fattighuset i Skivarp i båda längderna med samma resultat. Vore tacksam om någon kan föreslå hur jag ska gå vidare i letandet.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies