genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], Gunnil, Fjälkinge, 1727, läshjälp2008-03-03 14:14

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7593
2008-03-02 22:17 

Av bifogad bild bild framgår att Kristi Himmelsfärdsdag begrovs Gunnil ? Åke Knuts i Fielkinge som var 74 år gammal. ? ? född 1653. Samma dag begrovs ? ? i Fielkinge. Vilken dag var Kristi Himmelsfärdsdag 1727? Står där Gunnil i texten, jag har den uppgiften från annat håll? Vad står det framför född 1653? Hur lyder den sista meningen. Ser ut som där står amma men ska kanske vara anna. Men ordet före? Gid 1645.5.82500. Tack på förhand. Sven-Olle

Bilden kommer från GenlineKlicka för en större bild

Gunnil.JPG
  SVAR 2008-03-03 03:24

Sven-Olle, Du gar visst igenom hela Fjalkinge? Jag tycker det ser ut som Gunil eller Gunill. Nagra stavningsregeler fanns inte pa den tiden sa det var fritt frsm att stava hur man ville... Jag tycker det ser ut som 'var dar fodd' och sa artalet. Och sista meningen som inte har med henne att gora "samma dag begrofs "Boell" (? inte saker alls pa namnet, men foljs av) amma i Fielkinge"?
  SVAR 2008-03-03 03:48

Hej igen, Kristi H'fardsdag ar 1727 var en torsdag och det var den 11 maj. Mvh, Susanna
  SVAR 2008-03-03 12:18

Jag läser texten i sin helhet så här (endast petitesser skiljer från Susanna men är det läshjälp så är det!) "Christi himmelfartz dag begrofz Gundel Åke Knudz i fielkinge som war 74 åhr gammall. ock(?) war föd 1653: Samma dag begrofz boell amma i fielkinge." Gundel är samma namn som Gunnil (osv).
  SVAR 2008-03-03 14:14

Tack båda två för hjälpen. Hoppas att Ni inte tycker det är för besvärande med dessa återkommande läshjälpsfrågor. Det där med amma tycker jag var intressant. Fanns det verkligen "yrkesammor" vid denna tid? Synd att det inte står något om hennes ålder.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies