genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Svenonius, , Brönnestad, 2008-02-16 15:33

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7284
 

Jag behöver hjälp att tyda GID 1634.24.40400 Brönnestad. -1718 Dnca Exande wart publice absolverat pojken om sina 16 år Swän Swänsson ifrån Hored efter Kungl ..... Hofrättens resolution den förra ......klockarens Svenonius son ....Wåda och..... Hälsningar Kicki
  SVAR

Hej Kicki, jag läser så här: 1718 Dnca Exaudi wardt publice absolverat poiken om sina 16 år Swän Swänss ifrån Hored eftter Kongl. Götha Hofrättens resolution der före at han hade ihielskutet Klockarens An- ders Svenonii Son utaff wåda ock oförackt.

Bilden kommer från GenlineKlicka för en större bild

broennestad_absolution_1718.jpg
  SVAR

Tack Anders! Jag misstänkte att det gällde klockare Andreas Svenonius och Anna Catharinas son Nils (född 17130206-17170811). Vilken tragedi för detta par som fick, vad jag hittat, 11 barn och de flesta dog som barn. Jag har dock inte dödsdatum på Else född 17100612 och Elsa född 17111228. Har någon information om dem? Sonen Henrik f. 1714 var stadsfiskal och dog i Ålem 1793. Vet någon vad som hände med dottern Anna Mätta född 17220929 i Horröd? Jag har inte tillgång till Hans Gillingstams skrift "Den skånsk-norrlänska släkten Svenonius". Kanske finns det någon anteckning om Anna Mätta i den. Jag försöker utesluta eller visa på att Anna Mätta är den som gifter sig med Per Sonesson i Dalleröd 17491228. Tacksam för all hjälp. Kicki
  SVAR

Jag har tillgång till Gillingstams bok (antikvariatsköp!). Han har inte heller hittat Elsorna döda, men gör samma antagande som du att de avlidit unga. Det föds ju ännu en Elsa 1729 så även Elsa nr 2 har antagligen dött. Tyvärr är din teori om Anna Mätta med all sannolik het fel. Gillingstam har hittat Svenonius dotter som blind boende hos föräldrarna så sent som 1778, och hon kallas hela tiden jungfru (alltså ogift). Ännu så sent som 1807 finns en blind jungfru Anna Mätta i Brönnestads hfl, men Gillingstam hittar inte hennes dödnotis. Hette Per Sonessons hustru precis Anna Mätta Svenonius? I så fall ett märkligt sammanträffande, och frågan är om hon är släkt på något annat sätt med klockaren...
  SVAR

Kan nämna också att vådaskjutning av sonen Nils finns omtalad av Gillingstam, med en avskrift ur Västra Göinge dombok 1717 24/10. 16-årige Sven Svensson var son till Sven Pålsson i Horröd, och vaktade när olyckan inträffade klockarens barn en söndag då husfolket var i kyrkan.
  SVAR

Tack igen! Jag har nu hittat blinda Anna Märta och antagligen dör hon runt 1808. Det står en krummelur och död vid henne och en annan inhyses (Karna) i Horröd 1808. Tror inte längre hon är möjlig i min forskning utan återgår till Anders Tolins dotter Anna i Vankiva för att se om det kan vara hon som gifte sig med Per Sonesson. Den Anna klockaren var giftoman till var nog inte hans dotter utan hans piga Anna. Och kanske det var Anna från Kärråkra i Vankiva. Hon har en Sven Andersson med hustru Svenborg från Björnholm som faddrar till sina barn. Måhända det är en bror. Anders Tolin hade iallafall en son Sven f.1716 Tack för hjälp Kicki
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies