genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Eskilsdotter, Elna, , 2008-02-16 12:22

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7288
 

Jag har kört fast i min släktforskning och behöver nu hjälp. Jag vill veta mer om Bengta Svensdotter, gift med Hans Nilsson. Dem fick barnen: Nils 1844-09-26 dödfött Karna 1846-10-08dödfött Elna 1850-06-06 Per 1852-10-11dödfött Elna Eskilsdotter (deras dotter) gifte sig med Jöns Jonsson han föddes i Visseltofta 1846-06-08 och dog 1897-02-10. Tillsammans fick dem barnen : Johan Emil Nillson Ekberg 1878 Kristianstad Hanna 1886-03-06 Bengta 1889-09-01 dog 6/8-1976 Anna (gift Lind) 1884 Hörby , dog 1/2-1972.
  SVAR

Hej Anna! Det verkar konstigt att Elna Eskilsdotter skulle vara deras barn. Hennes far borde ju heta Eskil. Vet du var Hans Nilsson och Bengta Svensdotter bodde? Det hjälper nog den som vill svara.
  SVAR

Nej jag vet ingeting om dem. Bara att det var Elnas föräldrar , men jag kan ju också ha helt fel. Därför behöver jag hjälp. Elna föddes tydligen i Köinge.
  SVAR

Enligt Sveriges Befolkning 1900 var Elna Eskilsdotter, änka, född i Hörby 1850, ch bosatt i Köinge, Hörby, tillsammans med tre barn.
  SVAR

Tack så jätte mycket. Men jag skulle vilja veta mer om hennes föräldrar.
  SVAR

Bäst passar en flicka Elna som föds 6 juli (inte juni) 1850 i Köinge i Hörby. Hon är dotter till husmannen Eskil Månsson och Hanna Bengtsdotter. De andra barnen du nämner först kan jag inte verifiera. Något verkar fel också, eftersom de inte kan ha namn om de var dödfödda! Visar en bild på Elna 1850 ur Hörbys födelsebok. Härifrån kan man gå vidare till den så kallade husförhörslängden, och se hur familjen ser. Man kan den vägen följa Elna framåt för att bekräfta att det verkligen är rätt person, alltså att det är hon som gifter sig med Jöns Jonsson. Man kan även fortsätta bakåt eftersom föräldrarnas födelseuppgifter finns i husförhörslängden.

Bilden kommer från GenlineKlicka för en större bild

hoerby_fb_1850.jpg
  SVAR

Tack så jätte mycket. Det där hjälpte mig jätte mkt, jag var också osäker på om jag hade rätt :). Har du ngra tips om vart jag kan söka vidare på Elna och hennes föräldrar?
  SVAR

Jag skrev tipset igår. Om du inte kan få uppgifterna av någon annan som gjort jobbet, så är nästa steg att titta i Hörby husförhörslängd. Man måste alltså skaffa sig tillgång till kyrkböckerna. Det kan man göra på nätet numera, eller genom att köpa CD-skivor, eller låna mikrokort, eller (och det är det enda gratisalternativet) besöka landsarkivet i Lund och läsa där. Några länkar: http://www.statensarkiv.se/default.aspx?id=2233&refid=1194 http://www.digiarkiv.se http://www.arkivdigital.se http://www.svar.ra.se http://www.genline.se Har man tur kan man också hitta sina gubbar och gummor i Demografisk Databas Södra Sverige (som är gratis) http://www.ddss.nu
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies