genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersdotter, Anna, Tjörnarp, född 18392008-01-25 20:30

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7082
 

Hej hej! Jag undrar bara en sak det gäller en som hette Anna och var född 1839-06-07 i Gunnarp, Tjörnarp. Hon var oäkta dotter till en Else Bengtsdotter. Anna heter som ogift Andersdotter i efternamn, Kan fadern ha hetit Anders? Sen står det vid slutet av födelsenotis Enskild Skrift 12/4 1840 Vad menas med det? Skulle jättegärna vilja veta. MVH Jesper
  SVAR

Om Anna var född 1839 och fick heta Andersdotter i efternamn.Så hette hennes far med all säkerhet Anders i förnamn.För inte förän så sent som i slutet av 1800-talet kom familjenamnen som Andersson och Johansson och Svensson etc.etc. Har du kollat vem Else gifte sig med? Var hon inte gift när Anna föddes så räknades Anna som oäkta ända tills föräldrarna gifte sig.Då fick man abs.Absolution syndernas förlåtelse av kyrkan. Vad som menas med Enskild skrift vet jag inte riktigt.
  SVAR

Jesper! Med "hemlig kyrkoskrift" menas att personen i fråga inte behövde stå i kyrkan och erkänna sina "synder" (det oäkta barnet) utan hon fick göra detta enskilt med bara prästen och några vittnen närvarande.
  SVAR

Hej! Else hade innan Anna fått två andra oäkta barn. Else gifte sig inte. MVH Jesper
  SVAR

Jag förstår att du vill veta mer om hennes fader Anders. Kolla i husförhörslängd vid tiden av Annas födelse efter namn med Anders som kan vara en tänkbar fader. Anders finns säkert någonstans i närheten av denna trakt.Kolla vidare i framåt i tiden i dödböcker på alla Anders som har avlidit villka som kan vara en tänkbar fader.Slutligen gå till bouppteckning.Här står troligen isf.Anna med som dotter.Kan vara ett ganska tidskrävande arbete.Men i bland kan man ha tur också. Kolla även Annas syskon både före och efter...har har dom samma fader...Anders? Gunnarp,Tjörnarp är det Kristianstad V.Göinge Härad?För det finns nämnligen fler än ett Gunnarp i Skåne.
  SVAR

Hej! Hennes två andra syskon hette Svensdotter & Månsdotter i efternamn. MVH Jesper
  SVAR

He he! ja,ha...då gick ju inte det så bra hm... Barn med tre olika.Då har du lite arbete framför dig om du skall ta reda på alla deras fadrer kan jag förstå.Men det är väl i första hand fadren till Anna du är ute efter vad jag kan förstå.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies