genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Rosenberg/Persson, Hans, Östra Hoby, 1818-10-212021-07-29 12:21

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=6737
 

Han var skomakare och lade till sig namnet Rosenberg ,Jag undrar om det var vanlig att man gjorde så och varför just Rosenberg. Jag söker även uppgifter om Hans farfar och farmor Lasse olufsson och Agda Hansdotter också från Österlen
  SVAR

Det var vanligt att hantverkare och andra yrkesgrupper "lade till ett namn" och Rosenberg var ett ganska populärt namn. Ibland hade namnet något att göra med orten man kom ifrån eller kanske fanns det släktskap med andra med samma namn. Ofta är det svårt att förklara varför man tagit ett visst namn. Det var fritt att ändra namn hur man ville före 1901. Kanske man helt enkelt tyckte det var snyggt! Eller har du ett samband med den andra Rosenbergfamiljen du frågar efter? Du måste nog berätta lite närmare var och när Lasse Olufsson och Agda Hansdotter bodde för att man ska känna igen dem.
  SVAR

Hej Tack för ditt svar. Jo jag vet att deras son Per Larsson föddes i Gladsax 1-5-1780 och att han var gift med en Karna Månsdotter född 14-2 1777 i Gnalöf. Dom flyttade senare till Simrishamn. Jag har inget spikat mellan dom två familjerna men man undrar ju när bott på samma område. I Stralsund finns inga gravar vad jag kan förstå med det efternamnet.Jag gissar på att det finns ett sammanband.Jag har släkträdet framåt för Per men inte bakåt och inte framåt för Jacop bortsett från hans barn. Mvh Micke
  SVAR 2021-07-29 12:21

Ad.: Foreldre til Pehr Johan Larsson/Peterson, f.10.05.1801. Far: Lars Peterson, f. 1756, Stockholm gm: Magdalena Ekroth, f. 1764, Stockholm.                                                                         Har noen opplysning om deres foreldre/slekt? Mvh Helge Pettersen.

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies