genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Bergström, Sven, Laholms Landsförsamling, född 18012015-11-17 08:52

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=6734
 

Hej Hej! Jag undrar om nån kan hjälpa mig med att hitta Sven Bergström tillbaka i tiden. Han var född 1801. Ingen födelseplats står angiven i kyrkoböckerna. I SCB:S Utdrag ur Husförhören står det att han var född i Laholm Landsförsamling. Han gifte sig med En Lovisa Charlotta Köhler. År 1831 fick han sin tredje son Karl Jakob Bergström som senare gifte sig med Petronella Svensdotter Han hade innan 1831 hunnit få 2 andra söner med Lovisa och fick fler barn sen efter. Han dog på 1880-talet. Han var bosatt i Fredriksdal i Mellby, Laholm L i en stor del av sitt liv. Han och lovisa gifte sig 1823 i Halmstad står det i DDSS vigselregister. Så kan någon hjälpa mig att hitta hans föräldrar. MVH Jesper

  SVAR

Hej Jesper! Jag har inte hittat Sven vara född vare sig i Laholm lf el sfs. Ej heller Halmstad där han gifte sig. Efter giftermålet flyttade paret till Enslöv (N) där han blev gårdssmed. 1824 flyttade de till Laholm på Kungsgården i Laholm. 1825 blev han smedgesäll i Laholm hos smeden Johannes Hammargren. Flyttade sedan till Mellby som du skriver. Sven ska vara född 16/4 1801 och hustrun 1/8 1804 enl en inflyttningsattest till Laholm.Tyvärr står det ingen födelseort på någon av dem. Om du har eller hittar fler uppgifter är jag intresserad.
  SVAR

Hej igen! Jag har hittat att det står som anteckning på Olaus år 1839 "Hos farmodern". Detta menar alltså att Svens mor levde 1839 och kanske också att hon var änka? Svens hustru står många gånger när hon är gammal som Lovisa Charlotta v Köhler. En gång när det står om vad Karl Jakob Bergström föräldrar hette står det Lovisa Charlotta von Köhler. Kanske är hon av den adliga släkten von köhler? J.L
  SVAR

Vem är Olaus? Vem är Karl Jakob Bergström? Vad gäller adlighet så tror jag inte det eftersom Lovisa Charlotta betecknas som piga vid giftermålet.
  SVAR

Hej Olaus och Karl Jakob är deras barn. J.L
  SVAR 2015-11-17 08:25

Jag har hittat nånting om sven bergström hette sven olsson och född iknäred fader reservryttare olv bergström,sven tog fadersnamnet bergström när han blev anställd som smedgesäll hos Hammargren i Laholm.
  SVAR 2015-11-17 08:52

Olaus var son till Sven och Charlotta von Köhler vars far var militär och hette fromelt och bodde då Tanum,olaus var båtsman och gift och hade två barn rymde tillsammans med en kollega dök efter nånågra år upp i Gävle ,gifte sej med en sjömansdotter och fick två barn idet äktenskapet som sluta med fängelse som kallade Olaus eller Otto Ahlström ,dök omkring 1870 upp hos första frun iMellby.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies