genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Nilsson, Anders, Gärarp Nr 5 Bollerup, 19112015-12-26 11:24

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=63802
2015-12-25 12:03 

Någon som kan ge mig tips hur jag skall söka vidare för att försöka få svar på följande frågor? Anders Nilssons gård Gärarp nr 5 brann ner 1911. Enligt notiser i Ystads Allehanda har följande hänt. En 11-årig skolgosse, son till en skomakare i Övraby, men boende hos en lantbrukare i Gärarp erkänt att han tänt eld på Anders Nilssons gård. Han ertappades av skolläraren då han försökte sätta eld på skolan. Anmälan har gjorts hos kronolänsmannen i orten. Min fråga är: Går det att spåra denna anmälan för att få reda på vad som hände med skolpojken? Har i husförhörslängder för Övraby hittat en skomakare som hade en son född 1900. Kan det möjligen varit denna ? Blev han straffad på något sätt och blev utdömt något skadestånd? Gården var tydligen dåligt försäkrad. Går det att kolla försäkringsvärdet på något sätt?

Tacksam för alla tips och med en önskan om ett GOTT NYTT ÅR till alla som hjälpt mig förut.  / Kjell

  SVAR 2015-12-25 19:52

Min gissning är att barnet kom på sk. "uppfosringsanstalt", och att sådan uppgifter finns i kommunala arkiv.

Anmälan till Kronolänsman bör finnas i något arkiv på Landsarkivet i Lund. Jag tittade i brandförsäkringsverkets databas men Gärarp 5 finns inte med. Antagligen rörde det sig om en mindre gård.

 

Eva M

  SVAR 2015-12-26 11:24

Eva !

Tack för ditt svar. Måste försöka få kontakt med Landsarkivet i Lund och höra vad dom kan hjälpa mig med. Kan tyvärr inte besöka dem så det får bli via mail. Har sett att 1905 inrättades tvångsuppfostringsanstalter. Den för pojkar låg tydligen i Bona utanför Motala. Beträffande brandförsäkringen så var enligt tidningsnotisen gården väldigt lågt försäkrad så förlusten blev antagligen ansenlig. Men man lyckades tydligen bygga upp den igen och den såldes 1913. Man undrar ju hur familjen, med 7 barn, bodde och klarade sig dessa två år. Ja det återstår ett antal frågetecken att räta ut.

Ha det bra     /    Kjell 

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies