genealogy in scandinavia



Äldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]



Larsson, Pehr, Mellby Strand-St.nötte, 1688-17612008-10-18 13:41

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=6237
 

Jag söker upplysningar om Pehr Larsson född 1688 i Mellby Strand,Laholm och död 1761 i St. Nötte,Grevie, Kristianstad. Han gifte sig med Sissa Pehrsdotter år 1716, född 1698 i St. Nötte och död i mars 1773 i St. Nötte. De fick tillsammans 11 st barn; Sevfid 1/5 1717-1827 Ingar 14/5 1718-1742 Nils 23/10 1720- Anna 5/6 1723 Bengta 1/10-1725 Boel 19/4 1725-1778 i mars Boel 1/8 1729-1789 Pehr 9/7 1732-1815 30/7 Lars 19/2 1735-1803 17)7 Torkel 17/10 1737- Pål 28/8 1741-1827 13/5 Pehrs far var (såvitt jag kan förstå) Lars Larsson född 1663 i Viken, Alfta förs,Gävleborg och död i Grevie församling 1711. Pehrs mor var Giertrud Torkelsdotter född 1667 i Gautun,Suldal, Hordaland, Norge. Död den 16/11 1744 i Grevie förs. Finns det någon som har kommit vidare med Giertruds föräldrar från Norge? Vidare: finns det någon som har funnit Lars föräldrar. Jag har läst ett äldre inlägg från maj 16/5 2004 där någon frågar om Pehr och Sissa (han skriver Sidsa). Jag vore mycket tacksam att få hjälp att komma vidare med denna släktgren. Jag har på mödernet fram till nutid.
  SVAR

Hej! Jag är inte släkt med den här familjen, men blir intresserad när jag ser dina uppgifter. Var kommer de ifrån? Det är lite märkligt med Lars Larssons och Gertrud Torkelsdotters födelseorter. Inte vardagsmat att en man från Hälsingland och en kvinna från Norge blir bosatta i Skåne vid denna tid. Jag kollade Gertruds dödsuppgift i Grevie. Hon sägs vara 77 år, men det står inget om hennes bakgrund. Husförhörslängd finns inte. Lars Larssons död 1711 hittar jag inte alls. Vigsel mellan Per Larsson och Sissa Persdotter hittar jag inte 1716 i Grevie. Jag undrar alltså vilka dina källor är.
  SVAR

Jag hittar inte något äldre inlägg från 16 maj 2004 på Scangen. Var det på Anbytarforum?
  SVAR

Ursäkta, det är inte 2004 som det äldre inlägget gjorts från Bertil Ekman utan år 2005. I övrigt; Hej igen, jag har fått uppgifterna via Ancestry som jag använt en antal år, och också skrivit in familjeträdet i och som idag är omfattande med släkter från Uppland - Ryding fr.o.m. 1680, Kjellberg-Lönnberg Småland till 1639-1649 inkluderande kyrkomålaren Sven Morin, Hallström-Petterson Halland från 1663 och slutligen från Jöns % i mitten på 1600-talet, Fleninge. Mitt problem är emellertid att jag inte vet hur man får över trädet till DIS t.ex. eller annat. Hallandssläkten har jag utskrifter från, upprättade av släktingar som forskat och som angivit gårdsnamn och annat matnyttigt i dokumenten. Lars Larsson & Giertrud Torkelsdotter fann jag via Ancestry med ID no 11656 genom att jag hade en uppgift om Lars farfars far Pehr Nilsson Grevie född 1741-1746 & död 1800, farfar Nils Pehrsson, Grevie och fadern Pehr Larsson redan förut. Dock förhåller det sig som så att i vigselbeviset för Pehr Larsson med Sissa Pehrsdotter har prästen skrivit hans namn som Lars Pehrson istället för Pehr Larsson, står det antecknat i uppgifterna från Ancestry. Att vigseln mellan Lars Larsson och Giertrud Torkelsdotter inte finns i Grevie må ju förklaras med att de gift sig i brudens församling i Norge. Jag har således placerat henne i Norge till födseln efter att ha funnit dessa uppgifter via Ancestry. Jag letar vidare i Norge med hennes föräldrar. Jag har varit dålig med att notera id numret dock från Ancestry Det rasar ju in en massa förslag som måste gå till papperskorgen från Ancestry stundtals. Jag tänker åka ner till Landsarkivet så småningom och se om jag hitter något mer. Jag menar dock att Hälsingmannen kan ha varit värvad i svenska armén och därefter bosatt sig i Skåne och inte rest hem efter avslutad tjänst. Kan Sissa - som av föregående frågeställare kallades Sidsa - möjligen vara från Laholm liksom maken? Just nu försöker jag mäkta att skriva in en lång släktana från min svärfars sida, vilken kom från Fleninge, och under 1600-1700-talet finner jag både norrlänningar och en och annan norrman som gift in sig i skånelsläkten. Det finns ett material på Landsarkivet, men det är inte särskilt överskådligt, så det kommer att ta tid -säkert år att sammanfoga i det befintliga släktträdet.
  SVAR

Hej! Tack för svaret. Man vill ju gärna kontrollera uppgifterna i originalkällor, dvs t ex kyrkböcker, domböcker och mantalslängder. Jag använder inte Ancestry och vet inte vad Ancestry ID no 11656 är. Kan man få fram källorna den vägen? Det stämmer att många "uppsvenskar" kom till Skåne kring 1700 som militärer, men då brukar de ofta ha soldatnamn, inte vanliga son-namn. Nu hittade jag Bertil Ekhems fråga. Han hade tyvärr inte fått något svar. Ett annat stort frågetecken är uppgiften att Per Larsson var född 1688 i Mellbystrand, Laholm. Det finns ingen födelsebok vare sig i Laholms stad eller landsförsamling för året 1688, så hur kontrollera den uppgiften?
  SVAR

Bästa Maud-Marie Eftersom min gamla fråga om min anmoder Per Larssons hustru Sidsa, eller Sissa, aktualiserats, ska jag bidra med följande pusselbit. Bruce Paulson, som studerat originalkällor för många gamla bjärebor, är min källa. Han har publicerat sina resultat på http://www.familysearch.org/. Söker man på "Karna Persdotter f 1801 i Grevie sn" så visas Per som hennes fff. Hör gärna av dig direkt, så vi får utbyta ytterligare fakta. Hälsningar
  SVAR

Om Bruce Paulson står som ensam källa får man försöka fråga honom var han har funnit uppgifterna. Kollade vigseln 1716 i Grevie, och där finns Lars Persson (tydligen alltså fel för Per Larsson) i Mälby gift med Sissa Persdotter. Mälby är säkert dagens Mellby i Laholms landsförsamling, men det säger bara att han bodde där 1716, inte att han var född där. Laholms kyrkbok börjar 1697, och jag hittade inga spår av Lars Larsson och Gertrud Torkelsdotter vid en genomgång. Frågan är var Lars Larsson är nämnd överhuvudtaget. Inte i Laholm, inte som död i Grevie och när Gertrud Torkelsdotter dör kallas hon endast änka (det står inte änka efter vem). Det vore synnerligen intressant om den hälsingska/norska härstamningen stämmer, och får ni fram en källa skriv gärna om det här! Jag är speciellt intresserad av den här typen av avlägsna kontakter.

Bilden kommer från Genline



Klicka för en större bild

grevie_vb_1716.jpg
  SVAR

Bland faddrar och gudmödrar till Pehr Larsson och Sissa Pehrsdotters barn i Stora Nötte, Grevie finns följande personer med en koppling till Laholm och Halland: Första barnet, Sefveds gudmor var Bengt Ifvarssons hustru Bohl i Eskilstorp, Östra Karup. Hon hette Larsdotter i efternamn och flyttade med sin man till Laholm. Fjärde barnet, Gunnils gudmor var Anna Staffans i Mälby. Sjunde barnet, Boels gudmor var Bengta Hans hustru i Laholms socken och Mellby by. Tionde barnet, Torkels gudmor var Anna Nils Lars av Öholt (?) i Halland. Det vore intressant om någon kunde kolla om Pehr Larsson eller Sissa Pehrsdotter dyker upp som vid eventuella barndop till dessa personer.
  SVAR

Tillägg till ovanstående: bland fjärde barnets faddrar finns även Bengta Larsdotter i Melby.
  SVAR

En hastigt titt i vigselregistret för Halland. Anna Staffans borde vara Anna Larsdotter gift 1717 24/6 i Laholm med Staffan Gudmundsson. Bägge från Mellby. Bengta Hans' kan vara Bengta Larsdotter gift 1726 28/12 i Laholm med Hans Jespersson. Bägge från Mellby. Boel, Bengta och Anna Larsdöttrar verkar mycket troliga systrar till Per Larsson. Men är deras far Lars Larsson (född i Alfta, Hälsingland??) och mor Gertrud Torkelsdotter (född i Norge??), det vore intressant att få klarhet i! Och varifrån kommer dessas födelsedata?
  SVAR

Jag kan inte svara på var uppgifterna kommer ifrån, men tror inte att de stämmer. Är rätt säker på att Gertrud Torkelsdotter härstammar från trakten. Möjligen är hon dotter till Torkel Eriksson (död 1724 i Vistorp, Förslöv). När det gäller Lars Larsson så kan man ju fundera på om inte byn Ala/Ahla i Laholms landsförsamling kan ha feltolkats till Alfta???
  SVAR 2008-10-18 13:41

Syskonen Boel, Anna och Bengta Larsdotter är komna från Mellby 9 i Laholm. De är döttrar till brukaren där Lars Sefvedsson och hans hustru Anna Nilsdotter. Finner dock inga spår efter en broder Per Larsson i mantalslängderna, men dopvittnena pekar ju mot att han tillhör barnaskaran.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 







Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!







ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL








© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies