genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Weterlind, Lars, Bohuslän, 1785-18042015-08-24 15:49

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=61417
2015-08-24 11:54 

Betr. Lars Wetterlind.  Sitter just nu i Rösselvik på Tjörn och filar på en artikel om trankokeriet i Rösselvik i slutet på 1700-talet. Försöker bl.a. reda ut vad de olika ägarna hette vid den här tiden. Namnet Lars Wetterlind dyker då upp. han anges som inspektör 1785-1804 vid Geiers salteri i Rösselvikstrand.

Ser att det diskuterats, på Anbytarforum, om en Lars Wetterlind, handelsresande från Skåne, med anknytning bl.a. till Solberga (nästgårds till Rösselvik).  Möjligt är att Lars Wetterlind (som försvunnit ur rullorna) skall sökas i de här trakterna.

Anders A

 

 

  SVAR 2015-08-24 15:24

Anders,

Wetterlind, med ett otal olika stavningsvarianter, är en resandesläkt med förgreningar från Skåne upp till Bohuslän. Det verkar som man hållt sig i Västsverige.

Just när det gäller Lars Wetterlind i ditt fall här, så är en första fråga om han tillhör denna resandesläkt eller inte?

Det finns om jag minns rätt ett par stycken "Lars Westerling (eller liknande)" som figurerar vid denna tid. Dessa ska vara omnämnda här på forumet. Du kan ju kolla om någon av dessa skulle kunna passa in?

Annars kan det ju vara en icke resandesläkt i det här fallet.

 

/Paul

  SVAR 2015-08-24 15:49

Att jag reagerade på  denne Lars Wetterlind var att det dog en borgaränka Juliana Wetterlind i Solberga 1806, hustru till handelresanden Lars Wetterlind (om jag fattat det hela rätt?)  Och det är bara ett par mil mellan Solberga och Rösselvik på Tjörn. Uppgiften om insp. Lars Wetterlind  hittade jag i Tjörns släktforskarförening, skall försöka kolla upp detta.  Sedan fanns det ytterligare en släkt Wetterling  med anknytning till salteri- och trankokerinäringen i regionen, men den har inget med handelresanden Lars från Skåne att göra.

Anders A

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies