genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Holmer, Jacob, , 17852005-06-04 14:35

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=603
 

Någon som hört talas om en kronolänsman Jacob Holmer född 1785 men var? Tror han är släkt med häradshövding resp. häradsskrivare Carl samt Eric Holmer, alla bosatta i Gammalstorp socken i början på 1800-talet. De benämndes dessutom som högadel i en husförhörslängd.Har hittat Jacob som sakförare i domböcker vid den här tiden.
  SVAR

Jacob hittar jag inget om, men Carl f 1780, Gabriel Ulrik f 1781 och Erik Göran Holmer f 1783 var alla barn till inspektorn på Trolle Ljungby Bengt Holmer och Johanna Kristina Retzius. Sönerna var studenter i Lund och min källa är Sjöström, Skånska nationen 1682-1832. Bengt Holmer ska vara född 1747 i Värmland och ha studerat lantbruk i Skottland. Fick titeln ekonomidirektör. Död 1813. Hustrun dog 1820.
  SVAR

Tack Anders för upplysningen. Har hittat de 3 adelsherrarna i gamla dokument och trodde de härstammade från nämnda inspectorn. Troligen är även Jacob i den släkten men det återstår att bevisa.
  SVAR

Hej Annelie! Det där med adel måste vara en missuppfattning. Holmer är ingen adlig släkt. Om du vet när Jacob Holmer dog och var han bodde, så borde du i husförhörslängden där kunna se var han är född.
  SVAR

Kanske "högadlige herr", som Carl Holmer benämndes i husförhör 1813-1820 betydde något annat vid den här tiden? Hur som helst verkade Jacob ha bott nån km ifrån honom under kort tid. Han ersattes av en länsman Rönbeck och flyttattest saknas för de åren. Så uppgifterna är knapphändiga men namnet Holmer gör ju sökningen lite mer begränsad.
  SVAR

Jag har inga uppgifter om Jacob, men det fanns en Holmer familjen som bodde i Småland i Kalmarlän. Jag undrar om det är samma Holmer familjen som du eftersökar. De bodde i Virserums omrade. Mvh, Elsie Ekström Martin Brooklyn Center, MN
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies