genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Läshjälp Född 1806 Helsingborg, Jean Petter, Helsingborg, 18062007-09-10 23:08

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5958
 

Min anfader Carl Berg har en son Jean (troligen utom äktenskapet)född 1806 i Helsingborg. Denna Jean är den ände jag kan hitta men har svårt med tydningen. Någon som kan hjälpa mig?

Klicka för en större bild

1806_Jean_Petter.JPG
  SVAR

Kan inte läsa allt, men enligt DDSS (http://www.ddss.nu) så föddes han i Helsingborgs stadsförsamling 1806-12-23. Ingen äktenskaplig börd angiven, men faderns namn står inte med. Moder var pigan Kiersti Andersdotter, 25 år gammal. Enligt texten döptes han samma dag som han föddes. Soldaten Olof Risbergs hustru Karna Persdotter bar honom till dopet. Olof Risberg var en av faddrarna. Den andre kan jag inte läsa namnet på.
  SVAR

Andra faddern är tullvaktmästaren Lars Lund. Jag har i egen forskning kommit i kontakt med Olof Risberg och hans hustru, och blir lite nyfiken på detta barn och dess moder. Vad händer med Carl Bergs oäkta son? Bor Carl senare ihop med Kersti Andersdotter?
  SVAR

Tackar Carin och Anders "bugar" Jag håller på att forska på Jean. Han är skriven hos Carl Berg Övedskloster fram till 1819(GID1443.36.42600). Sedan hos trädgårdsmästare Bäckström på Öveds kloster till 1824 då han flyttar till Möllevången 25 i Malmö där han jobbar som trädgårdsdräng ett år och flyttar sedan till Helsingborg. Det konstiga att på flera ställen står han som född 1806-04-11/16 i Helsingborg och heter i Malmö Jean Eric. Hittar dock ingen som är född då i Helsingborg. Så kanske är jag på fel "Jean" Vet ej om Carl bor med Kersti då han inte dyker upp hos hustrun i Teppery (öved) utan finns i bland på Öveds kloster och tydligen en period på Sireköpinge som jägare och skogvaktare (Zenita) Samt om det är rätt Jean jag följer, en tid i Helsingborg (dock kanske ej nödvändigt även om Jean födds där.) Du Anders har hjälp mig lite med denna Carl tidigare (Då han varit betjänt hos CE Ramel och är född i "Roslagen" Med en fader i Upland Någon som vet något ytterliggare om Kersti Andersdotter? Var bor Olof Risberg med hustrun och ev.koppling till barnet Jean? Hälsningar /Claes
  SVAR

Det är nog mycket osäkert om det är rätt barn. Jean är ofta samma namn som Johan, så han kan finnas noterad både som Jean, Johan och Johannes. Nu finns det tyvärr ingen Johan på rätt datum heller... Ett annat alternativ med fel datum är kanske gossen Johan Eric, född oäkta 1807 24/2 (samma uppslag som Jean Petter). Hans mor är demoiselle Sophia Hecktor. Titel och faddrar visar att det är en lite finare familj. Hektor är en trädgårdsmästarsläkt. Inte helt fel miljö för betjänten Carl Berg att mingla i. :) Om Olof Risberg vet jag att han dog i Helsingborg 1807 16/2 "några och 30 år". Tre barn födda 1800, 1802 och 1807 i Helsingborg, varav dottern Petronella 1800 12/3 levde ihop med nattmannen Fredrik Bolvig (det är pga den forskningen jag kommit in på Olof Risberg). Risberg och Karna Persdotter gifte sig först 1804 5/6 i Landskrona garnisonsförsamling. Men som sagt mycket osäkert om det är Jean Petter som är Carl Bergs son! Jag tror faktiskt mer på Sofia Hektors son.
  SVAR

Kanske det! men då stämmer varken dag månad eller år....
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies