genealogy in scandinavia



Äldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]



Karlsson, Magnus, Torsö, 18652015-03-09 20:13

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=58973
2015-03-06 22:29 

Jag söker Magnus Karlsson, "f.d. bryggardräng på Bromö". Enda stället jag stött på honom är när pigan Johanna Lovisa Creutzer ska uppge vem som är far till (ett eller flera?) av hennes fem oäkta barn. Prästen har då gjort ovanstående notering i kanten. Torsö AI:11 s. 261. Det stämmer att man hade ett bryggeri vid glasbruket på den tiden, men jag hittar honom inte någonstans. Finns det någon som är bättre än mig på att leta, eller som kan tipsa om var jag skulle kunna finna honom vore jag tacksam.

 Eva Kollberg

Varberg

 

 

  SVAR 2015-03-07 21:13

Han är  f.d. bryggardräng. Du ska kanske också titta i utflyttningslängden. Han kan ju ha lämnat Torsö.

 

Eva M

  SVAR 2015-03-08 07:27

Torsö AI:11 (1862-1892) Bild 148 / sid 307 (AID: v56506.b148.s307, NAD: SE/GLA/13567)

Eftersom åtminstone Kasper fick efternamnet Karlsson när han flyttade hemifrån borde det väl finnas ett faderskapserkännande. Var/hur hittar man sådana?

Allt gott!
Siv

  SVAR 2015-03-08 08:49

Jag har ibland känsla av att sådana erkännanden bara var muntliga inför prästen.

Eva M

  SVAR 2015-03-08 17:53

Hej Eva och Siv! Tack för svaren. Jag har lusläst flyttlängderna både till och från Bromö men hittar absolut inget. Jag misstäker att han inte var skriven på orten. Man har ju stött på "fall" där personer befunnit sig ett par år på en ort utan att vara inskriven.

Beträffande namnet Karlsson tänkte jag också att "då har han ju åtminstone existerat". Faderskapserkännande har jag inte hört om. Kanske domboken? Har också hört att man i kyrkans räkenskaper ska kunna se om pengar (böter) för oäkta barn kommit in. Men det kanske var tidigare än mitten av 1800-talet.

Hur som helst finns varken domboken eller kyrkans räkenskaper på AD, så det blir väl i så fall till att åka till Landsarkivet i Göteborg.

Modern Johanna Lovisa har ju f.ö. ytterligare fyra barn och där finns inga noteringar alls om fadern. Barnen kallade sig Creutzer och senare Boman. //mvh Eva K

  SVAR 2015-03-08 18:02

Viktor blev glasblåsare. Han kallade sig för Boman. Det fanns en glasblåsare Boman i Torsö.

1865 blev man inte längre dömd för lönskaläge, så du finner inget om böter.

 

Eva M

  SVAR 2015-03-08 18:44

Om Magnus Karlsson levde 1880 borde han ju finnas med i den folkräkningen.
Kanske finns det många födda i Skaraborgs län med det namnet; men kolla kan man ju.
Vilket annat län är närmast? Jönköping? Örebro? Värmland? Östergötland?

Magnus Karlsson står nämnd i rutan där Kasper och Viktor står. Då var Johanna Lovisa 20/22 år.
När kan han då ha varit född? Knappast mer än några år yngre åt ena hållet, åt andra hållet 10 år som max eller vad tror ni?
1842 - 1850 kanske är en bra gissning.

Har du koll på om Kasper och/eller Viktor gifter sig? Står fadern omnämnd där?
Eller står han nämnd vid eventuella barns dop?

Vad gäller för mantalslängderna? Upprättades de efter husförhörslängdernas personer eller togs de fram på annat sätt?
Hos SVAR finns de skannade till 1820. Var finns de oskannade?

 

Kanske inte till nytta alls; ville bara skriva av mig mina tankar om hur man skulle kunna fortsätta sökandet.
Allt gott!
Siv

  SVAR 2015-03-09 20:13

Beträffande Viktor Boman så är han utredd fram och baklänges.Har t.o.m. hittat hans nu levande släktingar. Det enda som vi inte vet är vem fadern var...

Johanna Lovisa födde ett oäkta barn redan 1861. Då var det väl fortfarande brottsligt med oäkta barn tänker jag. Men i brytningstiden kanske man ändå struntade i att döma folk? Det skulle ju kunna vara Magnus K som var far även till det barnet.

Kasper gifte sig men den som godkände giftermålet var en broder, står det.

Han blev far till sex barn men ingenstans nämns Magnus K. Han döper inte heller något barn till Magnus, vilket kanske kan tyda på att kontakten var bruten. Två åker till Amerika, två avlider tidigt, en förblir ogift och endast en får ett barn (oäkta) Så det finns ingen stor släkt man kan leta upp och intervjua heller är jag rädd.

Kasper själv dör vid 55 års ålder.

Jag tar till mig tipset om mantalslängder och ska även kolla folkräkningarna. Mantalslängder som ännu inte digitaliserats finns väl på Landsarkivet tror jag.

Johanna Lovisas nästa oäkta barn, dottern Matilda, dog som spädbarn. i kyrkoboken står det "uppgift till häradsrätten den 11 mars". Jag ska försöka komma över vilka uppgifter det handlar om. Någon fader månne? Dock var detta så många år senare att det knappt rörde sig om Magnus Karlsson - fast det är en gissning.

//Eva

 

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 







Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!







ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies