genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Friberg, Axel Wilhelm, Malmö - New York, född 18692007-08-18 14:30

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5839
 

Jag söker de (troligen) svenska rötterna till amerikafararen och handelseleven Axel Wilhelm Friberg, senare Clerk William A Friberg. Det är troligt att han 1897 i Brooklyn gifter sig med Lutigard Oscaria Berggren (född 1875, emmigrerad 1888) från Kristianstad. Säkert dokumenterad finns han i ansökninghandlingarna för naturalisering, inlämnade i Brooklyn 1903. Han reste med Guion-linjens fartyg och ankom till New York i september 1888 i september. Skrivs i skeppspapperna som Axel W Friberg från Malmoe. Han avreser från Malmö med öresundsångare den 30'e augusti 1888 enligt polis-registren och populäremigranten. Där anges hemorten till Malmö och destinationen Boston Massachusets. I folkräkningen 1880 finns i Skåne bara 4 stycken barn Axel Wilhelm och 3 av dessa finns enligt böckerna kvar i landet 1888-90. Den 4'e är Axel Vilhelm Forsberg från Ask, f 30/6 1869, som enligt Hfl fått attest #38 (24/10 1888) för att flytta till Röstånga men som sedan strukits över i flyttboken. Han skrivs visserligen 1890 på Röstånga men som kvarstående obefintliga. Hur hittar jag min emmigrant bakåt, dvs var i Malmö var han skriven vid utflyttningen eller vilken socken kommer han ifrån? mvh Nils
  SVAR

Jag glömde skriva att min Axel enligt papperna i USA har födelsedagen 11 april 1869.
  SVAR

Då bör detta vara den rätta, källan är Emibas: Post 495644 Friberg, Axel Handelselev (ogift man) f. 11/4 1869 i Landskrona, Malmöhus län (Skåne) Utvandrad 24/8 1888 från Anna 11, Malmö Sankt Pauli, Malmöhus län (Skåne) till Amerika Källa: Husförhörslängd, s. 189 Emibas emigrationsakt: Malmö Sankt Pauli M 1888 221
  SVAR

Hjärtligt tack Kerstin. Ett stort steg framåt. Nu återstår att se när det där Wilhelm kom till / föll bort. mvh Nils
  SVAR

I födelseboken (Genline gid 100012.8.24300) står Axel Wilhelm.
  SVAR

Kerstin, jag noterar med viss oro att inte bara i födelseboken utan även andra kyrkböcker såsom S:t Pauli Hfl och flyttning samt tidigare så finns bägge namnen med. Han har alltså hela tiden skrivits Axel Wilhelm. Varför innehåller då EmiBas bara namnet Axel? Om man betänker att min Axel under sin amerikatid kallades William så är det väldigt svårt att koppla honom informationen i EmiBas. Är det alltid så i Emibas att bara första namnet registrerats?
  SVAR

Det tror jag inte. Det finns andra personer som har 2 namn. I Poliskammares står Axel Wilh. Friberg. Även här står handelselev. Visserligen kan det ju vara fel person men både namn och födelsedatum stämmer ju med dina uppgifter. I Amerika var det kanske enklare att kalla sig för Wilhelm/William än Axel. En från min egen släkt som hette Anders tog i Amerika namnet William.
  SVAR

Hej, jag uttryckte mig lite oklart. Den person du hittade är utan tvekan rätt Axel och det var till stor hjälp och glädje för mig. Min fundering var mer hur underlaget för Emibas tagits fram. Om det normala är att bara första namnet anges så är det ju klart att man måste söka bredare när man letar i databasen. Vet man om det så är ju det inget problem utom fler träffar att följa upp. Men om det beror på respektive utdrag, dvs om en viss Hfl är avskriven med bara första namnet och en del andra med alla förnamn så gör det ju mig väldigt osäker de träffar jag får. Men än en gång, stort tack för hjälpen med Axel. Nu har jag något att arbeta vidare med. mvh nils
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies