genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersson, Nils, Igellösa Förs, född 18492007-08-14 17:02

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5754
 

Jag undrar om någon kan hjälpa med uppgifter om Nils Andersson född 1849-07-28 Igellösa förs. Var i Igellösa han är född och föräldrar. Nils är min farfars far.
  SVAR

Enligt GID föddes i Igelösa församling 8 barn år 1849, 5 gossar och 3 flickor. Ingen av dessa föddes den 28 juli. Ett av barnen hette Nils men hans föräldrar hette Jöns Nilsson och Ingar Nilsdotter. Denne Nils föddes den 13 april.
  SVAR

Nils kom till Rydsgård, S Willie 20/11 1877 från Slimminge. Prosten i S Willie kan ju ha skrivit fel. En Nils Andersson flyttar från Igellösa nr 6 till Lyby? 1866 Kan det månne vara han.
  SVAR

Jag tror mig nu ha funnit Nils Andersson i kyrkoböckerna. Han är född i Igelösa även om detta inte framgår av födelseboken, som för övrigt finns i två olika volymer i GID. Varför han inte är upptagen där vet jag inte. Genom uppgiften att han 1877 flyttat från Slimminge till S. Villie kunde jag följa honom bakåt och fann att han var son till ryktaren Anders Olsson och hans hustru Elna Christiansdotter. Dessa gifte sig i Igelösa kyrka 1847 (GID 1274.18.77800) och fick samma år sonen Ohla. De återfinns på GID 1274.9.1600. 1849 flyttade de till Skarhult. I flyttningsattesten (GID 1347.14.98100) dyker sonen Nils upp för första gången. Han anges vara född i Igelösa den 28 juli 1849 och döpt den 5 augusti s.å. Där finns också sonen Per född 1853. Därmed är den ursprungliga frågan besvarad. Tilläggas kan att modern Elna dog den 30 mars 1859 i vad jag tolkar som sockersjuka varefter Anders gifte om sig samma år med Pernilla Pehrsdotter. Fadern Anders Olsson är född i St Peters Klosters församling i Lund (senare också angivet som Värpinge, som om jag förstått rätt är en by inom nämnda församling) som son till Ola Nilsson och Sissa Persdotter båda födda 1785 (GID 1339.15.76300). Jag hoppas att dessa uppgifter kan vara till någon nytta
  SVAR

Tack så jättemycket för hjälpen, Sven-Olle. Uppgifterna kommer till stor nytta. MVH Bengt
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies