genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Hobro, Johannes/Petter, Slimminge, 1700-talet2015-01-27 16:25

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=58088
2015-01-24 12:05 

Hobro-släkten är ganska väl kartlagd. Men de här två, Johannes och Petter var på släktkartan finns dom?

För att hitta, googla: Stubb Slimminge.  Kika sedan på: Slimminge- Rötter.  Här nämns en bouppteckning av den 7/8 1750 efter änkan Susanna Stubb, med avlidna dottern Caisa Hansdotter och hennes barn Johannes och Petter Hobro. Vem var deras far?

Anders A

  SVAR 2015-01-24 12:39

Ett förslag är Mats Stefansson Hobro född 1696-04-10 i Snårestad, död 1771-01-12 i Villie. Klockare i Villie och Örsjö. Han ska ha en son Johan född c:a 1725 och som är smyckemakare i Danmark.

Googla Mats Stefansson Hobro så får du mer information om honom. Det finns också i Ystad en bagarsläkt som heter Hobro.

Maria

  SVAR 2015-01-24 14:31

Tack för uppgifterna!  Klockaren Mats Stefansson Hobro har jag bland mina uppgifter, och att han var gift tre gånger, men inga uppgifter på första hustrun. Hon hette alltså Caisa Hansdotter (om det nu stämmer) och att det då fanns två söner i det äktenskapet, Johannes (Johan) och Petter !?  Får se om det går att hitta mer uppgifter . Finns det ev. någon som vet mer om de här sönerna Johannes och Petter Hobro?

Anders A

  SVAR 2015-01-24 17:27

Ser på Anbytarforum att Anders Berg hittat en Peter Hobro, lakej, i Harlösa, född 1753  som kan vara son till Caisa Hansdotter. Denne Peter Hobro finns, så vitt jag vet, inga övriga uppgifter om? Var han lakej (betjänt, uppassare) var han förmodligen anställd på Hjularöds Slott, Harlösa. Men därifrån finns inga husförhörslängder som kan ge vidare besked. Brodern  Johan hamnade visst i Tönder (stad i sydv. Jylland) där han står nämnd som snickare ev. smyckehantverkare.

Kan bara konstatera att det finns ytterligare några Hobroar ännu ej utredda.

Anders A

  SVAR 2015-01-27 13:22

På sista sidan i bouppteckningen efter Susanna Stubb står att man Till Södra Willie skickat begrafningsbref, så det indikerar väl att det är klockaren i Villie som är pappa till Johan och Petter. Bara häradsrätt FIIa:6 (1749-1750) Bild 90 / sid 25 (AID: v159010.b90.s25, NAD: SE/LLA/10003)
  SVAR 2015-01-27 13:48

Vad kul! Då har vi en indikation på att Caisa Hansdotter (Susanna Stubbs dotter) är klockaren Mats Stefansson Hobros första hustru. Och att Johan och Petter Hobro är hans barn.

Vad hände med Johan i Danmark och är det Petter som är lakej? Jag tror inte Petter finns med i Mats Stefanssons Hobros bouppteckning. Harde blivit osams eller lever han inte?

Maria

  SVAR 2015-01-27 16:25

Betr. Hobroarna. Det förhåller sig så att jag i bekanskapskretsen har en ättling till bl.a. klockaren i Villie. För dennes räkning har jag, efter bästa förmåga, försökt att kartlägga släkten Hobro. Det har gått tack vare att ett gäng skickliga forskare "krattat manegen" med egna utredningar kring denna släkt, Niklas Hertzman, Bo Lindqvist, Markus Gunshaga med flera. Så därför är det extra roligt när det dyker upp nya namn i den här släkten. Om det nu ev. går att hitta fler uppgifter på sönerna Johan och Petter.  Johan finns ju nämnd i klockarens bouppteckning som född ca 1725, smyckemakare i Tönder, Danmark. Petter är inte nämnd, han var förmodl. död 1771.   Frågan är om dessa två bröder, johan och Petter var gifta och hade barn?

Sedan betr. Hobrosläkten i Skivarp och på gästgivargården, kan vi tacka Peter Larsson, som skrivit åtskilliga intressanta inlägg om folket i Ljunits härad. Peter Larsson, tyvärr avliden, var en granne tiil mig under några år, och har hjäpt mig räta ut åtskilliga frågetecken betr. min egen släkt.

Förmodligen finns det ännu fler "okända"  Hobroar, ev. i Danmark? Tyvärr har jag inte kunskaper om hur man  hittar dessa. Sedan betr. varifrån släkten har sitt ursprung är väl inte klarlagt, men en del talar väl för att den har en anknytning till staden Hobro i Danmark.

Anders A

 


 

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies