genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ehlers, Peter Johan, Rösjöholms Säteri, gift 18732008-01-16 16:39

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5772
 

Jag gör ett nytt försök med uppgifter om Peter Johan Ehlers f:1838 11 11. År och månad är riktigt, datumet är svårtytt. Det råder delade meningar om hans födelseort. Förslag Uelsom Söll Schleswig eller Helversbäll Danmark. Eftersom hans hustru Fredrike Johanne Mickaelsson är född i Köpenhamn Danmark 1841 14 09 tror jag mer på Danmark. Jag försöker hitta uppgifter om vigseln. Den skedde 1873 09 25. Var vet jag inte. I ett husförhör från 1877 på Rössjöholms säteri ( A1:14 1871-1879 sid 209-248 blad 6/9) står att Fredrike Johanne flyttade från Köpenhamn 1873 12 14. Eftersom vigseln skedde i september samma år kanske de blev vigda i Köpenhamn. Peter var förvaltare på Rössjöholms säteri till någon gång mellan 1890-1900. Då står han som godsägare på Oretorp Vittsjö. Alltså, vore tacksam för hjälp med var vigseln ägde rum och klarhet om hans födelseort. vänligen Ulla
  SVAR

När Peter Johan föddes var Schleswig danskt (fram till 1864). Vet dock inte var varken Uelsom Söll eller Helversbäll ligger, för jag har inte lyckats hitta några orter med dessa namn. (Inte heller har jag hittat Ülsom Söll eller Helversböll, ifall stavningen kanske blivit fel.)
  SVAR

Hej Ulla. Peter Johan är född i Uelvesbµll (tyskt y), Tyskland. Det ligger inte långt från i dag danska gränsen, strax söder om Husum i Tyskland. Han är född 1838-03-04. Födelse uppgiften kommer från husförhörslängden; Tåssjö AI:15 sid 180. Hälsningar Eivor
  SVAR

Tack för hjälpen! Det stämmer med 1838-03-04. Jag hade skrivit det någonstans med tydde sedan siffrorna fel i husförhöret. Husum har också dykt upp när jag har letat. Nu förstår jag hur Tyskland och Danmark hängde ihop vid den tiden. Vet ni möjligen hur jag går tillväga när jag söker födelseuppgifter i Danmark /Tyskland? Hälsningar Ulla
  SVAR

Enligt muntlig uppgift från efterlevande som träffat Johan Peter var han född i Heiligenhafen, alltså på Fehmarn, men det står ju Ulversböll i pappren. JP Ehlers var Forster, dvs jägmästare på Rössjöholm. Han har anlagt det skogsvägnät som fortfarande används. Senare köpte han Oretorp och som gammal flyttade de till Båstad där han och hustrun är är begravda. Han var med i Tysk-danska kriget, på danska sidan, även om han var tysktalande. Var med om den hemska belägringingen och striden vid Dybölls skansar, med få överlevande. För det fick han guldmedalj och pension, 50 kr om året av den danske kungen. Deras dotter Olga är min farmors mor.
  SVAR

Hej Ella! Johan Peters förstfödda barn Anna f.1874 var min morfars mor. Olga var född 1877 09 22.Jag har lyckats spåra idag levande släktingar, som bor i Varberg. Johan Peters och hans fru Johanne Fredrike fick också en dotter, Signe och det är hennes barn jag har kommit i kontakt med. Min morfar var född utom äktenskapet och lämnades bort till barnhem. Han står inte med som son. Men jag har med hjälp av foton och morfars födelseuppgifter nystat mig fram. Visst hette Olga Wollf som gift? Jag har foton på släkten. Skriv gärna till mig på min privata mail. ulla.klahr@spray.se. Det skulle vara roligt att veta mer om Olgas gren.
  SVAR

Ella! Det blev fel uppgift. Det var inte Johan Peter och hans fru som fick dottern Signe, utan deras dotter Anna och hennes man Karl Gustav Larsson.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies