genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Lindelöf, Nils, Torup, 1807-19762012-04-15 00:21

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5619
 

Jag har förgäves sökt Nils Lindelöv eller -löfs födelseår och ort. Han var betjänt på Torups slott och gift med Lovisa Hallbäck, som jag heller inte hittar. Hon var född antingen 1808 eller 1815 i Stödhafs församling i Skåne. Tack för ledtrådar...
  SVAR

I Stehag (=Stödhaf) i Lilla Brohus bodde 1812 en smed Johan Hallbeck och hans hustru Christina Maria Söderskants. Det är vad jag har noterat ur husförhörslängden. Kanske Lovisa är ett barn i den familjen? Kolla! Står det ingen födelseförsamling för Nils Lindelöf i hfl? Det gör det nästan alltid på 1800-talet.
  SVAR

Tack. Men problemet är att hans födelseort inte finns någonstans. Inte vid alla barn, inte vid vigseln, inte vid hans död. Jag har letat igenom alla födda i Stehag och i St Petri eftersom Stödhaf också kan vara St Petri i Malmö. Men icke. De är som uppslukade av jorden.
  SVAR

Anita ! Nu hänger jag inte med i dina tankar. Att föräldrarnas födelseorter står utskrivna vid t.ex. barnens dop är mycket mycket sällsynt. Och varför Stödhaf också kan vara S:t Petri i Malmö får du förklara... Tittar man i husförhörslängden för Torup (Bara socken) när Nils dör 1875 så hittar man följande uppgifter. Här står ju klart och tydligt att Nils Lindelöf är född 1807 6/7 i Stödhaf (som är den gamla stavningen på Stehag) och Lovisa Hallbeck är född 1814 3/10 i Lyngby. Är det något av detta som inte stämmer ?

Klicka för en större bild

Bara_hfl.jpg
  SVAR

Ja, det är alltså Nils Lindelöf som är född i Stehag. En titt i födelseboken i Stehag 6 juli 1807 visar att han är född utom äktenskap av hushållerskan Olu Olasdotter. Någon far är inte nämnd.

Klicka för en större bild

stehag_fb_1807.jpg
  SVAR

Tack så mycket. Nu kan jag lugnt leta vidare. Jag har inte hållit på så länge, därav mina frågor. Lite oordning i årtal är det här och där.
  SVAR

Tack för hjälpen. Att Stödhaf också kunde vara St Petri uppgavs någonstans på Google när jag letade efter Stödhaf. Det är svårt när det förekommer olika uppgifter, födelseorter och årtal o.s.v.
  SVAR

Lovisa är inte född i Lyngby, men möjligen i Gödelöv, dotter till snickare Hallbeck och hans hustru Karna Söder-... någonting (papperet tog slut i kyrkoboken). Mvh Anita K
  SVAR

Hej Anita, Så är det med all sannolikhet. På GID 1238.32.50800 hittar du familjen i Björnstorps hus. Snickaren Pehr Hallbeck är född 176? (otydligt) i Harlösa och hustru Karna Andersdotter 1772 i Harlösa. Dottern Lovisa är född just 3 oktober 1814. Enligt vigselregister hos DigiArkiv gifter föräldrarna sig 1792 15/7 i Skartofta.
  SVAR

Det gäller alltså Gödelövs husförhörslängd 1813-1820 för alla som inte har Genline. Sidnr saknas eller är oläsligt, men det är i slutet av längden (bild 73 av 80 på Genline).
  SVAR

Bifogar en bild från DigiArkiv på husförhörssidan. Sidnumret är 64 (men det kan vara skrivet efter mikrofilmningen). Lägg även märkte till svärmodern en bit ner...

Klicka för en större bild

Pict0063.jpg
  SVAR

På den bättre bilden ser man att Lovisa ska vara född 7/10, men följ henne framåt i tiden för att bekräfta att det är din.
  SVAR 2012-04-15 00:21

   Hej Anita. Nils Lindelöv var  fadder  när min farfars farmor Sophia Hallbeck  och hennes man Snickare Axel Hallbeck  döpte sonen Axel Carl August 18/2 1841 i Bara församling. Nils var gift med Lovisa Hallbeck som jag tror var Axels syster. Hon var född i Gödelöv 1814 och dog 26/1 1884. Nils och Lovisa  vigdes 29 okt  1836. Jag har hittat en del av detta på www.ddss.nu. 


Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies