genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Rosenlind, Johan, Stockholm, född 17622020-09-09 19:53

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=56584
2014-11-20 19:41 

Jag har fastnat på min ana Johan Rosenlind. Jag hittar många uppgifter om honom, men söker födelsedatum, födelseort och föräldrar.

Det jag funnit om Johan Rosenlind är att han var sadelmakarmästare och ålderman i sadelmakarskrået. Han dog 1816-04-24 i Stockholms domkyrkoförsamling. Enligt dödsboken blev han 51 år gammal, men i bouppteckningen står 50½år. Han gifter sig 1799-10-20 i Göteborgs Tyska och där står ålder 37 år. Följaktligen skulle han kunna vara född mellan 1762 och 1765.

Han var gift med Anna Margareta Faust, f1766-12-15 Storkyrko (AB), d1849-02-02 Storkyrko (AB), och hon var dotter till den berömda silversmeden Melchior Faust och Anna Catharina Fernlöf. De fick sju barn som alla nådde vuxen ålder: Johan Melker f1800, Olof Anders f1802, Bothilda Charlotta f1804, Fredric f1805, Anna Fredrika f1809, Carolina Wilhelmina f1813.

Man kan hitta mycket annan information om Johan Rosenlind. Han var medlem i Belmansällskapet Par Bricole, ägde ett par fastigheter på Riddarholmen och Kornhamnstorg (kvarteret Charon). Han antogs till sadelmakarämbeten i Stockholm 1794-07-10. Före det datumet har jag inte kunnat hitta några uppgifter om härkomst.

Den enda ledtråd i övrigt som jag kunnat finna är att sonen Johan Melker Rosenlind (också sadelmakare) folkbokförde sig i Finska församlingen 1842. Såvitt jag förstår måste man ha finskt påbrå för att få tillhöra Finska församlingen, som är en icke-territoriell församling.  Det skulle kunna tyda på att hans far, Johan, kom från Finland.

 

  SVAR 2014-11-21 17:52

Namnet Rosenlind tycks var mer frekvent i Finland. Förekommer under 1760-talet här:

VIHTI,UUSIMAA,FINLAND

VOYRI,VAASA,FINLAND

KEMIO,TURKU-PORI,FINLAND

NURMIJARVI,UUSIMAA,FINLAND

Sen är ju frågan om hans far hette Rosenlind eller om han själv tagit namnet.

Eva M

  SVAR 2014-11-21 18:00

Kanske det är idé att kolla Rosenlindar i dessa församlingar
Jag tänker att din Johans far kanske är bror med fadern på bilden
Allt gott!
SivKlicka för en större bild

2014-11-21_HisKi.jpg
  SVAR 2014-11-21 19:24

Tack Jag ska försöka gräva lite mer på de orterna i Finland.

Det finns inte en antydan till att namnet Rosenlind skulle vara taget. Ibland kan ju efternamnet variera när det är ett taget namn, men jag har inte hittat någon variation. Enda variation som jag hittat är att sadelmakarämbetet på ett ställe skriver Jöns Rosenlind. Jöns är ju den skånska formen av Johan. Men det behöver ju inte betyda annat än att skribenten använde skånsk stavning, inte att Johan Rosenlind var från Skåne.

Släkten Rosenlindt som du nämner är en adlig släkt Rosselin som sedan blivit Rosenlindt. Johan Rosenlind var inte adlig, även om han förefaller ha umgåtts i förnäma kretsar. Hans hem finns till och med avbildat i heminredningsböcker från 1700-talet. Man skulle kunna tänka sig att hans mor kanske var av adlig börd, men eftersom adelskap inte går över på döttrar så kan han ha valt det icke adliga namnet Rosenlind. Men det finns inget som styrker det.

  SVAR 2014-11-21 20:39

Namn

Rosenlind, Sven

Hemförsamling

Sankt Olai Norrköping

Hemort

Särskild fört. å pers. hvilkas vist. är obek. förteckn. är alfab. R

Län

Östergötland

Födelseår

1795

Födelseförsamling

Malmö Malmöhus län

Yrke

Klensmed

YrkeKlensmed

Civilstånd

Ogift

Här är en skåning som heter Rosenlind, folkräkningen 1880.

Eva M

  SVAR 2015-01-06 21:31

Jag tog fasta på att Johan Rosenlind kan ha tagit sitt efternamn och letade runt efter någon annan som kanske matchar.

Då finner jag i Riddarholmens församlingens födelsebok:

En Johan född 1765-07-08 son till skräddaren Johan Wirkberg från Kristinestad och Maria Rönbom utvandrad från Finland.

Några saker som stämmer:

1. beräknad ålder är ungefär rätt

2. Johan Rosenlind bodde senare i Riddarholmen fsml.

3. Förnamnet är bara Johan, inget dubbelnamn

4. Föräldrarna har finskt påbrå

Dvs viss sannolikhet att det är rätt person. Men sedan har jag letat runt efter spår av Wirkberg och Rönbom, men utan resultat.

Jag har även sökt lite på faddrarna: Jungfrun Lisa Rislund, Madam Anna Wettergren, Nils Sundström och ... Elfström, men inte ett spår.

Någon som har något tips?

  SVAR 2020-09-09 19:53

Hej Tomas!

Vem var det sjunde barnet? Maria Catharina Rosenlind?

Jag söker också svar på Johans led uppåt, vore kul att höra om du funnit något mera!

Mvh

Jonny Rosenlind

jonny.rosenlind@gmail.com

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies