genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Persson, Jöns, Össjö, 1725-17692007-06-16 10:52

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5515
 

Hej Jag söker barn till Jöns Persson (1725-1769) och Elna Månsdotter (1726-1811). Jag har endast ett barn Olof född 1756.
  SVAR

Hej. Det skulle underlätta att hjälpa Dej om Du berättade var Olof är född. Men det vet Du kanske inte - eller ?
  SVAR

Jag glömde att säga att han var född i Boarp i Össjö socken. Får jag skylla på värmen?
  SVAR

Hej Catharina. Nej Du behöver inte skylla på något, men anledningen till att jag frågade var, att jag gick igenom födelselängden för Össjö 1756 och bland de 19 barn som föddes detta år fanns inte någon Olof. Det var därför jag frågade om Olof var född på annat ställe. Men Du var ju säker, så jag gick igenom längden igen (fjärde gången, men det är ju bara ett par sidor.) och letade efter föräldrarna. Och de hittade jag - men sonen hette inte Olof utan det närbelägna namnet Ola.(Född i december) Sedan har jag gått igenom födelselängden tillbaka till 1749, men tyvärr är jag en usel 1700-tals läsare. Jag har inte hittat Jöns Persson MEN jag kan mycket väl ha missat honom. Före 1749 är stilen för mej ren grekiska. Nu vet jag ju inte var du bor. Landsarkivet i Lund har förstås födelselängden, liksom Genline, som brukar finnas på bibliotek. Här i Helsingborg finns genline på stadsarkivet till fri användning. Sist men inte minst finns ju cd-skivor att köpa. Beklagar min usla 1700-tals läsning. Lycka till!
  SVAR

Hej Bruno Tack för hjälpen. Senare i livet kallar han sig för Olof så jag antog att det var det som var hans födelsenamn. Jag får fortsätta att söka... Tack för hjälpen ännu en gång.
  SVAR

Olof och Ola är i allt väsentligt samma namn. Etymologin är identisk. Bägge namnen kan som Catharina observerat förekomma om samma person, beroende på vem som skrev. Inom parentes kan jag varna lite för den nya normeringssökningen på DDSS i just detta fall. Man får inte träff på Ola om man söker på Olof eller vice versa, vilket är en miss.
  SVAR

Hej, Den födelsenotis Bruno Westerlind refererar till har jag bifogat detta inlägg. Lycka till!

Klicka för en större bild

Ola_Joensson_f._1756-12-05_i_oessjoe_[L].jpg
  SVAR

Så här läser jag den: "December d 5 föddes i Össjö en gosse, döptes d. 7 dit: nämdes Ola. Pat: Jöns Persson, mat Elna Månsdott: Susc. Nils Måns hust: Chirsti i Össjö. Spons. Måns Olsson i Össjö, drengen Ola Persson ibid." Visst kan texten ibland vara rena grekiskan, och framför allt ibland kluddig och dåligt filmad. Vi får hoppas att de digitalfotograferade handlingarna som säljs av DigiArkiv i en framtid kommer att kunna läsas på nätet, som man kan med Genlines bilder.
  SVAR

Observera förresten att Ola inte är född i Boarp, utan i Össjö kyrkby. Men det är väl ändå rätt person. Eller?
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies