genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Pehrsdotter, Pernilla, Fjälkinge, född 17892007-05-16 19:07

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5373
 

Pernillas födelsenotis finns i GID 1645.6.103000, näst längst ner på högra sidan. Jag skulle behöva hjälp att tyda förata raden ävensom yrket för vittnet Ola Nilsson. Tacksam för hjälp!

Klicka för en större bild

namnloes.JPG
  SVAR

Jag tycker det står "d: 30 dito blef swenridaren hos G.W. M___ck Pehr Jönssons fästemö...". Ola Nilsson är "skiutsrättare".
  SVAR

Tack för svaret, det var intressant. Om vad en skjutsrättare gör har jag kunnat läsa mig till genom att söka på Google men swenridare ger inga svar på nämnda sökmotor. Var kan man hitta uppgifter om detta?
  SVAR

Ja, jag tror det i stället ska stå "spanridaren". Hade "sventjänare" i huvudet...
  SVAR

Ja, nu har jag lärt mig lite om spannridare också. Det är en person som sitter på en av de främre hästarna i ett spann och deltar i styrningen av ekipaget. Det förekommer också i det militära men här tycks det alltså vara en privatperson som är "spannägare". Jag antar att det måste vara en relativt högt uppsatt person som kan hålla spann och spannridare. Jag trodde att det vid denna tid bara fanns barn födda inom äktenskapet och oäkta barn och att de senare angavs som just oäkta. Här är det tydligen annorlunda eftersom modern anges som fästemö och då måste väl barnet i och för sig vara oäkta. Är det någon som har ytterligare kunskaper i dessa frågor är jag intresserad av att få ta del av dem. Så undrar jag också vad jag gjort för fel eftersom frågor och svar kommer i två ex.?
  SVAR

Hej Sven-Olle, Ett trolovningsbarn räknades som äkta eftersom föräldrarna skulle gifta sig. Hur det gick med "äktheten" om det av någon anledning inte blev vigsel är jag osäker på. Du får ett mail eftersom du startat den här tråden, och det andra gissar jag för att du är med i mailinglistan.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies