genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Jacoby, Magnus, Skåne, levde 1800 2007-04-08 15:56

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=5114
 

Är Jacoby ett judiskt efternamn eller även kristna använde sig utav det efternamnet. För jag söker hans härkomst, Magnus Jacoby av Borglin.
  SVAR

Jacoby är ett vanligt judisk efternamn, men det finns säkert en hel del familjer som inte är judiska idag, men det är troligt att åtminstone en del av dessa är av judisk härkomst.
  SVAR

Ah tackar =) . Många i min moderssläkt bär på oskandinaviska drag.Mörkt hår..Bruna ögon etc. Vet du/ni vilka länder Jacobys kunde ha invandrat ifrån? Tyskland? mvh Daniel Forsman
  SVAR

Tyskland är nog troligast eftersom det var det land där flest judar konverterade till kristendomen. De "kände sig som tyskar" ... och det såg vi ju hur det gick med det. Du kan försöka få hjälp på JewishGenWeb, där finns oehört mycket material om judisk genealogi.
  SVAR

Hej! Det kan finnas flera förklaringar till namnet. Daniel skrev tidigare att Magnus Jacoby var husar, och då kan det vara ett soldatnamn, som ibland valdes ganska exotiska. Jacobi är även den latiniserade formen av Jacobsson. "Av Borglin" låter konstigt. Vad står det för? Daniel, enklast är nog om du går till källorna, eller ber att få hjälp att titta där. När exakt levde han och var bodde han? Vad står det för födelseort på honom?
  SVAR

Jag vet inte om det var en titel Av Borglin eller nåt i den stilen jag ska fråga lite släktingar o så =) Han föddes i Malmö regionen om jag inte har fel för mig under 1800 talet
  SVAR

HMm jag hittade inget där eftersom det kostar pengar och jag är något sådära fattig student =/ .. Men tack ändå =) Här kommer en bild på min mormor. Med det dära med oskandinaviska drag. =)

Klicka för en större bild

Mormor.JPG
  SVAR

Hej Daniel ! Om du över huvudtaget skall få några tips eller hjälp så måste du lämna lite mer uppgifter på personerna du är på jakt efter. I "Malmö-regionen under 1800-talet" är ju ganska många personer födda. Som det har skrivits ovan så kan det finnas många ursprung till namnet. Innan man börjar spekulera om ursprunget till namnet så måste man först och främst kolla vad som står i källorna, t.ex. kyrkoböckerna eller i de militära handlingarna. Bland de så kallade knektanamnen finns det åtskilliga exempel på t.ex. polska namn, men han som har namnet har ingen som helst koppling till Polen. Befälet tyckte bara dessa lät bra och gav "sina" soldater dessa namnen. Så om du hoppas på att någon skall hjälpa dig att kolla lite, så måste du komma med lite ingångsuppgifter. Helst ett namn, födelsedatum och födelseort på 1800-talet.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies