genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersson, Per, Glimåkra, född 18492007-03-15 17:24

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=4973
 

Hej kan någon hjälpa mig att hitta Per Anderssons (född 1849 i Glimåkra)samt Kersti Nilsdotter, (f. 1856 i Näfvlinge)föräldrar och ev. syskon? Parets ena son Nils var min farmors far.
  SVAR

Hej Karin Ingela! Per: Far: Anders Orädd Mor: Hanna Andersdotter Per föddes den 24 september. Kjersti: Far: Arrendator Nils Paulsson Nr 3 Krokaröd Mor: Ingar Olsdotter Kjersti föddes den 17 juni Bästa hälsningar Bruno i Helsingborg
  SVAR

Tusen tack så klarnar kartan successivt, häftigt. Hittade sedan att rotesoldaten Anders Bengtsson Orädd från Häggeryda gifte sig med Pigan Hanna Andersdotter från Kjellstorp den 5/1 1841. Sedan är jag åter fast...hittar inte i ddss.nu. Hur går jag vidare? Men det är lite kul för jag minns att min farmor berättat om en orädd man. Det var alltså min farmors farfar. Sitter på min kammare med dessa 2 adresser. Intresset bara växer. Hur går jag vidare? Tacksam för råd.
  SVAR

Hej. Här kommer lite om Pers anor. I slutet av 1600-talet finns i Tranevik i Glimåkra församling åbon Bengt Svensson. Denne Bengt fick omkring år 1680 en son som döptes till Bengt. Denne Bengt var gift två ggr. Först med Kjerstin Hansdotter från Kjellstorp i Glimåkra och sedan med Bengta Mickelsdotter född i Lunnom i Östra Broby fs. År 1740 får Bengt och Bengta sonen Måns. Han föds den 22 november i Glimåkra. Måns blir senare åbo i Stolparöd och gifter sig med Elsa Persdotter född 1747 i Virestad (G). Den 11 april 1771 får de sonen Bengt. Bengt blir senare torpare på Skäktetorpet i Simontorp, Glimåkra och gifter sig med Anna Pålsdotter född 1767 i Stenbrohult (G). Den 24 juni 1811 får de en son som döps till Anders. Denne Anders blir sedermera Rotesoldat och som soldat tar/får han namnet Orädd. Anders gifter sig med Hanna Andersotter född den 21 juni 1811 i Hittarp, Glimåkra. (Hannas far var ryttaren Anders Bäckman.) Anders och Hanna får den 24 september 1849 en son som döps till Per. Den Per som Du efterlyste. Som Du ser så är det en hel del rotesoldater och ryttare i släkten. Du hittar mycket om släkten på landsarkivet i Lund. Där finns bl a ”Sjöbloms samling” och i denna samling finner Du släkten. Under B 481:7:1 finner Du Måns Svensson född 1740. Därefter kan man gå vidare. Be någon på LA att förklara upplägget i samlingen, det är lite svårt i början men det är en mycket omfattande källa att ösa ur. (Men man får inte glömma kyrkböckerna). /Lars
  SVAR

Tack så jättemycket! En fråga till det här med landsarkivet, informationen får man väl söka på plats inte sant? Vänligen och tacksam för all hjälp jag kan få.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies