genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ruunck, Johan, Ängelholm, runt 18002007-03-09 19:34

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=4802
 

Min fm mm mf Johan Ruunck ska enligt uppgift vara född 1773 i Italien. Det enda jag vet är att han och Petronella Bergman f. 1780 Björnekulla fick en dotter, Charlotta Rebecca, 20/9 1811 i Björnekulla. Dessutom vet jag att han dog 1818. Min far har lovat mig en Italienresa om jag "löser det". Kan någon hjälpa mig? Tack! /Christina
  SVAR

Då får vi väl försöka fixa den resan! Med tanke på detta ovanliga (för att inte säga olämpliga!) namn så borde det inte finnas så många släkter som heter så. Jag har sett det en gång förutom i Björnekulla, och var tvungen att skriva ner det. I Grevlunda i Vitaby socken bor åtminstone 1792-1793 en Johan Runck. Inget yrke anges. Hans son Carl Fredrik begravs 1792 16/12 12 år gammal, och 1793 11/11 föds sonen Carl Christian. Modern nämns inte vid namn, men är 36 år gammal. Sonen Carl Fredrik är alltså född ca 1780, och då kan inte fadern vara samma person som husaren Johan Reinhard Runck (1773-1818) i Björnekulla. Däremot skulle Johan Reinhard kunna vara en son till Runck i Vitaby... Denne kanske flyttade från Italien till Sverige någon gång mellan 1773 och 1792, men det är bara spekulationer. Det här är ett tillfällighetsfynd från min sida, så en mer noggrann genomgång av kyrkboken i Vitaby och andra källor, t ex mantalslängden, kan ge mer information.
  SVAR

Tack! Jag håller med om att namnet lämnar en del övrigt att önska... Tur det inte är det släktnamnet vi bevarar! Jag ska kontrollera Vitaby och hoppas hitta mer information där. än en gång, stort tack.
  SVAR

Charlotta Rebecka hade en bror som döptes till Aron Wingård 1810 27/5. Det verkar som man redan i dopet bestämde ett nytt efternamn till honom. I alla fall använde två av Arons söner Wingård som sitt efternamn, smeden Johannes Aronsson Wingård född 1839 och snickaren Anders Aronsson Wingård född 1848 i Björnekulla. Dessa två utvandrade till Danmark.
  SVAR

Hej! Apropå namnet så fanns en person på 1940-talet boende i Ravlunda fattighus som kallades Runka-Petersson, ett namn som många missuppfattade som inte kände till soldatnamnet Ruunck. Hans äkta namn var Anders Petersson, men han skall enligt ortsbefolkningen härstamma från den soldatsläkten. Jag har inte kontrollerat det - men det är ju en intressant utredningsuppgift. Jag omtalar honom tillsamman med ett äkta par med rötter i danska resande- och cirkusfamiljer som samtidigt bodde där i artikeln Cirkusprinsessan i Ravlunda fattighus.(Se skriften På Österlen nr 3 2006)
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies