genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Geting, Peter Jeremias, Hov (L), f ca 17452012-08-31 22:28

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=4342
 

Jag undrar om Peter Jeremias Geting född omkr. 1745 och kantor i Hov (L) kan vara en avkomma till Nils Geting i Snapphanarna som sändes i TV under Julhelgen? Magnus
  SVAR

Är inte Nils Geting en fiktiv person?
  SVAR

Den uppfattning jag fick var också att det var helt fiktivt. Bl a var det flera av orterna som inte finns i Rosenberg. Geting var väl inte heller ett helt ovanligt soldatnamn. Mig veterligen ärvdes vanligen inte heller soldatnamn av barnen.
  SVAR

Nils jönsson geting född 1764-09-23 finns på min forkning i Gammalstorp
  SVAR

Nils Jönsson Geting 1764-09-23 född i Gammalstorp vigd Sissa Mickelsdotter 1762-10-07far mickel mickelsson 1725-död1789-12-19son mattis Nilsson 1791-06-25 Gammalstorp ?vigd Sissa Persdotter 1825-12-29 Gammalstorp son Nils Mattisson 1831-08-30 Gammalstorp vigd Karna Svensdotter 1819-04-04 son Johan Nilsson juhlin1861-05-14 Karna syster til min mormors far
  SVAR

Enligt SVTs hemsida så utspelar TV-serien sig runt 1678. Nils Geting var väl 15-20 år gammal då (baserat på att hans far inte "blev skåning" förrän efter 1658, och Nils hade en äldre bror). Det innebär att han i så fall skulle ha varit född någon gång i början av 1660-talet. Tror dock precis som Anders och Monica, att han bara var "påhittad". Hittar ingen uppgift på SVTs hemsida om att personerna i serien någonsin funnits, och den verkar inte baserad på verkliga händelser. Det är väl t.ex. knappast troligt att en kvinna skulle utses till ledare för en grupp manliga snapphanar på 1600-talet, eller...? Nog för att kvinnorna kunde ha skinn på näsan även då, men om det fanns män i gruppen var det de som bestämde - åtminstone officiellt. ;-)
  SVAR

Jag har idag fått bekräftat från Dick Harrison att familjen Geting i TV-serien är fiktiv. Jag får fortsätta mitt sökande efter kantor Jeremias Getings förfäder.
  SVAR

Magnus, Jag antar att du undersökt den halländska klockarsläkten Geting. Jag har inte forskat på den, men i vigselregister ser man snabbt att det från början av 1700-talet finns personer i Drängsered med namn som Alexander, Olof, Tobias och (!) Jeremias. Ser ut som fyra raka generationer.
  SVAR 2012-08-31 22:28

  >  Jag undrar om Peter Jeremias Geting född omkr. 1745 och kantor i Hov (L) kan vara en avkomma till Nils Geting i Snapphanarna som sändes i TV under Julhelgen?
  >  Magnus

Hej Magnus!
Peter Geting föddes i klockaregården 1748-06-09 i Slättåkra socken Halland. Fadern var klockaren Jeremias Alexandersson Geting begravd 1761-03-29 i Slättåkra och modern hette Lucia Jönsdotter Bokelöv.
Mvh
Ylva


Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies