genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Nilsson (Fotograf), Maria, Ö. Klagstorp, omkr. 19002012-12-07 16:59

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=41516
2012-12-07 13:06 

Hej!
Åtskillliga av mina släktfoton från sekelskiftet 1900 är tagna på Maria Nilssons fotoatelje i Ö. Klagstorp.  Vem var denna Maria Nilsson?  drev hon rörelsen ensam?  mellan vilka år?  Var hon gift?  hade hon familj?
Någon som vet?

Anders A
  SVAR 2012-12-07 13:08

Nåja!  Det Ö. Klagstorp jag avser ligger i Södra Skåne.

Anders A
  SVAR 2012-12-07 13:28

Östra Klagstorp är kyrkbyn. Byn heter Klagstorp numera. Det gick en järnväg där Börringe-Östra Torp och samhället fick ett uppsving.

Eva M
  SVAR 2012-12-07 15:41

Hej Eva!
Det finns, som du säkert vet, två kyrkbyar i södra Skåne som heter Klagstorp, Östra och västra Klagstorp. Själv har jag min släkt i Ö. Klagstorp.  I släktforskarsammanhang duger det inte med enbart Klagstorp utan här får man snällt ange antingen östra eller västra.  Men jag vet att postadressen till Ö. Klagstorp numera är enbart Klagstorp, hur är det  i V. Klagstorp?

Betr. järnvägen (numera nerlagd)  Den stora tågtrafiklinjen var den mellan Trelleborg- Rydsgård, där Ö. Klagstorp var den största stationen.  Men även Ö. Torp- Börringebanan hade Ö. Klagstorp som en av stationerna.  Men den stora passagerartrafiken gick ändå på Trelleborg-Rydsgårdsspåret.
Det är som du påpekar, byarna som hade turen att hamna där järnvägen gick fram fick alla ett uppsving kring sekelskiftet.

Men tillbaka till fotografen Maria Nilsson  - ingen som vet någonting om henne?

Anders A

Anders A
  SVAR 2012-12-07 16:59

Västra Klagstorp tillhör nog numera Tygelsjö, dvs Malmö kommun.

Försökte googla hennes namn men fann bara foton hon tagit. Har själv en del foton av mina gammelmorföräldrar och  morföräldrar tagna av en kvinnlig fotograf i Svedala i början av förra seklet. Vill minnas att fotografen även hade filial i Anderslöv. Det här med kvinnliga fotografer var kanske inte ovanligt.
Det finns kanske ett uppslagsverk med fotografer. Det finns säkert en hembygdsförening i Klagstorp som har uppgifter och även i husförhörslängden kan man finna något.
Det är många år sen jag var i Klagstorp, vill minnas att det fanns att det fanns en huvudgata med lite butiker. Det fanns en gammal lanthandel där som stängde för ett antal år sedan - Persson tror jag ägaren hette.

Eva M
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies