genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Olsson, Ola, Jämshög, född 1856-04-202012-11-29 12:52

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=41359
2012-11-29 09:08 

Ola Olsson 1856-04-20 skall vara född Jämshög men där heter han Olof ?fader Ola Jönsson moder Sissa Svensdotter
Ola Olsson vigd 1881-11-18 Gammalstorp med Inga Eskilsdotter  född 1851-03-20 Gammalstorp
tycker inte om när namnen ändras
tackar för hjälp
  SVAR 2012-11-29 09:53

Hej Ulla-Stina! Jag håller med dig, det är knepigt när prästen stavar namnen olika. På den tiden hade vi inte dagens strikta namnlagar, så det hände titt som oftast att namnen ändrades. Det berodde ofta på att församlingen fått en ny präst från en annan del av Sverige, och han var då van vid ett annat namnskick. Nu till din fråga. Enligt Maj-Britt Sundins Jämshögsdatabas är du på helt rätt spår. Så det är bara att fortsätta. Om du vill göra det lätt för dig kan abonnera på jamshog.net (100kr/år) Där finns ytterligare 5-6 generationer. Lycka till Göran
  SVAR 2012-11-29 12:01

Alla som släktforskar träffar jämt på detta med varierat namnskick, ex.vis Johan (Jan), Katarina(Karin, Cajsa) , Kerstin (Kerstina, Stina),  Charlotta (Lotta) , etc. etc.  Det gäller att vara medveten om  de här "fallgroparna" Än värre är det med de varierande stavningarna på ortsnamn, som jämt "ställer till" det.  Men, Ulla-Stina, detta känner du väl till sedan tidigare?

Anders A
  SVAR 2012-11-29 12:52

Tacker för svar varit inne Jämshög fick alla svar
God Jul alla
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies