genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]- Läshjälp, Hansson El. Persson, Färingtofta, gift 17772012-09-26 02:03

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=39430
2012-09-23 13:36 

Hej Är det någon som skulle vilja hjälpa mig att tyda några namn här ??

Vigselnotis 22 juni - 1777 i Färingtofta sidan 113, notis 8,  i bok 1689-1794 (Genline  1646.56.500  )

Vigsle är mellan Anders Månsson o Kjerstina Hansdotter det är ok. Hans Föräldra är Anna Larsdotter o Måns Pehrsson är också OK.
Men vad jag inte kan läsa riktigt är hennes föräldra som står sitt i notisen Fader heter något med Hans och modern Bengta men vilka efternamn har dom och står det någon var dom bor ??
  SVAR 2012-09-23 15:35

Hej Karin!
Jag kan inte tyda det åt dig, men jag kan lägga in bilden så även de som inte har Genline kan hjälpa till
Allt gott!
Siv

Klicka för en större bild

2012-09-23_v99083.b117.s113.jpg
  SVAR 2012-09-23 20:45

tack för bilden , Siv

Hoppas att någon kan läsa vad det står
  SVAR 2012-09-23 21:29

Hennes mor heter i alla fall Bengta Pehrsdotter. Fadern kanske Hans Martensson. Orten är möjligen Ask (en socken inte så långt från Färingtofta).
  SVAR 2012-09-24 19:25

Hej
Det står:
Drängen och hälftenbrukaren Anders Månsson i Modared wigd d 22 junii med pigan Kjerstina Hanses dot. itr hans föräldrar äro Måns Pehrssson i Modared och Anna Larsdotter hennes äro afld Hans Martensson i Ek och Bengta Pehrsdot itr de wigde bo i Modared.

Hilsen Ronny
  SVAR 2012-09-25 12:07

Tack Anders o Ronny

Hans Mårtensson var jag nästa innen på själv -

Nu undrar jag var Ek  ligger ?  Vigslen är ju I Färingtofta, finns det något som heter EK där ? Har aldrig stött på det ? Och har aldrig hittat dotterns födelse i heller.
  SVAR 2012-09-25 13:00

Jag håller med Anders, det ser mer ut som Ask än Ek.
  SVAR 2012-09-25 13:56

jag skulle klistra in en bild här nu men vet ej hur det går till klara ej det.

Färingtofta födda f C: , år 1751-1795  sidan 138 i genlien först notisen barn Lars f. 11 jan. Detta barn är Anders Månsson o Kjerstina Hansdotter första barn och här kan jag tyda om det är rätt Att Per Hansson från något ???ngaby och sedan finns det en maria Elisabeth Möller i Tockarp  som höll barnet. det fanns ett vittne till och det är Bengt Månssoni Alle -- i Torrlösa socken.

Vill ni hjälpa mig att tyda alla Vittnen om det står Hansson som jag kan tyda det måste detta vara en broder till henne.
Alla dom andre barnen som dom har finns det ingen Hans (Son el. Dotter) med som vittne.

Men tycker att det är lite konstigt att deras vigsel är i Färingtofta. Anders Månsson är född i Södervidinge där modern är ifrån Munkarp (Fader troligen södervidinge) och bor först i Södervidinge sedan flyttar dom till Munkarp och sen dyker dom upp i Färingtofta där sonen vigdes och bildar familje. Anders Månsson har broder som finns i Ask och torrlösa. Och namnet Callmer dycker oxå upp som fadder till något barn och Callme-släkten finns ju i Konga-Ask). Fastnad nu på Maria Elisabeth Möller i Tockarp  är inte det i Västra Torup ? Undra vem hon är.
Att försöka leta upp var Kjerstin Månsdotter och henns föräldra Hans Mortensson o Bengta Persson har jag försökt i 12 års tid men kommer inget vart.
  SVAR 2012-09-25 14:12

Hej igen

Nu börjar det bli riktigt rörigt här tycker jag. Kan se att det står Fredrik Kamph hustru Maria Elisabeth Möller fattar inte dom verka inte alls vara släkt på något vis.
  SVAR 2012-09-25 18:52

Hej Karin!
Tänkte hjälpa till med att lägga in bilden ur födelseboken men jag hittar inte rätt
Har du genline-numret kanske det går bättre
Allt gott!
Siv
  SVAR 2012-09-25 20:36

Hej Karin
I normalfallet gifte man sig i kvinnans hemförsamling. Därför bedömer jag det att de gifte sig i Färingtofta och inte i Ask. I och för sig så skrev prästerna som krattor så det kan stå Ask, tyvärr så finns det ju inga kyrkböcker från den här tiden där. Det blir att nagelfara mantalslängderna. Eket finns faktiskt i trakterna, Östra Ljungby, Perstorp, Riseberga m.fl..

Det står i födelsenotisen:
Son Lars född d: 11 Jan: Kl 8 f: m: i Modared, och döpt d: 18 i s: m: Fadr: Anders Månsson, ibd: moder Kjerstina Hansdotter ibm: Witnen Måns Anders: ibd: dreng Bengt Måns: i Allerup och Tarlöse Sochn, Per Hansson i Heingaby och sochn och Herr Qvartermäster Kamph fru Maria Elisabeth Möller i Forstad som holt barnet.

Heingaby tolkar jag det som, det enda som jag hittat som liknar detta är Heinge by i Lövestad, Munkarp och Södervidinge är ju inte allt för långt ifrån så kanske. Men! Det är faktiskt inte helt omöjligt att det står Konga by och socken vilket är mer i trakten. Rinkaby, nää.
Forstad - Forestad i Färingtofta eller Riseberga borde detta vara finns i båda socknarna.

Hilsen Ronny
  SVAR 2012-09-26 02:03

Tack Ronny

Jag här har jag fått något att pussla med. Den där Per Hansson tror jag väldigt stark på är broder till  Kjerstina Hansdotter. Per Hansson dyker upp i Perstorp och är vittne till Kjerstinas barn när dom bor ett par år i Perstorp och på samma plats. Per H är vigdes i Perstorp år 1786 och det står att han är änkling sen får han barn 1786 o 1788 i Perstorp vilket Kerstin H o Hennes make Anders Är vittne till. Barnen till Per Hansson heter Bengta o Hans (Precis som Farmor o Farfar hette). Även Kerstina H O Anders barn heter Bengta o född 1782 och en son som heter Hans f. 1789, och då utgåt jag att Kerstina o Per  Hanssons föräldrar är avlidnasenast år 1786. Jag kan inte finna Pehr Hanssons första vigsel i AD-vigslar men vigsel 2 finns där. Hans första fru kan jag ej finna död i Perstorp så han bara dyker upp i Perstorp runt 1786 och stannar til omkring 1788-89 sedan flyttar igen.
Lövestad har jag varit inne o kollat efter Per hanssons hustru nr :1 men kan ej finna hans namn där så jag tror nog mer på Konga-Ask då  och vittnet till hans barn nr:2 var systern Kjerstina Hanssons make Anders broder som bor i Ask  och de tycker jag tyder på att dom verka känna varandra sedan tidigare . jag får försöka leta efter Per Hansson 2 barn o se om dom ev. kan finnas i Konga-ask.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies