genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Mo(U)reau(X), Peter, Skåne, 18062006-10-10 18:27

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=3714
 

Hej! Min mormors släktnamn är Moreau stavat på lite olika sätt av olika grenar av släkten. Tyvärr har sökandet bakåt stannat vid kronprinshusaren Peter Mo(u)reau(x) född antagligen år 1806. Han har flyttat till Solberga 1836/38 och var kusk på Torsjö herrgård. Efterföljande led är kartlagda. Har funnit ett par pistolsmeder med franska förnamn och efternamnet Moreau i regementets rullor eller garnisonskyrkböcker från Kronpsinsens husarer på 1760-talet men jag lyckas inte koppla ihop dem med Peter M. Känner Ni till någon släktforskning kring Moreau-släkter i Skåne eller övriga Sverige? Med vänliga hälsningar Johan Harald Bjärred
  SVAR

Hej, Jag har inte forskat på Moreau tidigare, men det är väl aldrig försent att börja! Till att börja med gick jag in i Solberga hfl på Torsjö gård. Där hittar man kusken Petter Morå med familj inflyttad 1838 från Malmö. Han sägs vara född i Åkarps församling 1806 16/12, alltså inte särskilt exotiskt utan med hopp om att kunna komma vidare.

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

solberga_hfl_1840-50_s_101_GID_1356.35.86000.gif
  SVAR

Tre av barnen är födda i Östra Grevie. Kontroll i födelseboken där visar att Petter Morå eller hans hustru har anknytning till gården nr 9 i Östra Grevie. De tycks ha bott där både medan Petter var husar i Malmö, och sedan han tog tjänst som kusk på Torsjö. I Östra Grevie husförhörslängd på 1830-talet finner man på nr 9 en intressant familj.

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

oe_grevie_nr_9_hfl_1831-39_GID_1433.27.90100.gif
  SVAR

Petter Morå anges här född 1805 16/12 i Hötofta. Det är en by i Södra Åkarp. Tittar man noga så tycker jag att det ser ut som att Petter är son till husman Berthel Pettersson och Anna Tykesdotter. Man har sedan skrivit till "Soldat" framför och ovanför lagt till "Husar vid Kronprinsens Rgte". I Södra Åkarps husförhörslängd hittar jag en dräng Petter Bertelsson på en gård i Mellan-Grevie. Här sägs han vara född 1806 16/2. Födelsedatumet åker lite jojo i samband med flyttningar, vilket är vanligt pga felläsningar av attester och överföringsfel till husförhörslängden.

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

s_aakarp_hfl_1813-24_GID_1381.40.65100.gif
  SVAR

Med rätt datum är det så lätt att hitta honom i Södra Åkarps födelsebok. Namnet Moreau tyder alltså troligen inte på något utländsk ursprung, utan är ett exempel på att soldater vid denna tid ganska ofta gavs lite ovanliga namn av kompanichefer med influenser och fantasi.

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

s_aakarp_fb_1806_GID_1381.64.66600.gif
  SVAR

Tack för lösningen på gåtan! Står det "Husman" (= gårdskarl ?)och inte "Husar" före fadern Bertel Pettersson i Östra Grevie Husförhörslängd? Är fadern född så tidigt som 1751 i Ingelstad? Bifogar vad som ska vara en bild av Peter M/Petter Bertelsson. Men mot bakgrund av vad som framkommit vet man ju inte. Mvh Johan
  SVAR

Din bild kom inte med. Tänk på att det ska vara jpg eller gif, och på att den inte är för stor. Och hämta fram den med Bläddra-knappen innan du sänder inlägget. Ja, jag tror du läser rätt. Hittade i DigiArkivs register vigseln mellan Bertel och Anna, i Mellan-Grevie 1804 12/12. Kollade och såg att han var änkling och bodde i Hötofta. Då kanske hans tidigare gifte var med Elna Jönsdotter. I alla fall gifter sig en Bertel Pettersson 1775 26/12 i Lockarp med en Elna Jönsdotter! Här finns mycket att jobba vidare med.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies