genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Österlind Bengtsson, August, Österslöv, född 18732014-03-27 19:11

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=37165
2012-05-27 21:35 

Någon som vet ngt om August Bengtsson, född i Österslöv 30 sept 1873? Fadern: Bengt Jönsson. Modern: Anna Nilsdotter.

August värvade sig vid Wendes Artilleriregemente och tog sig namnet Österlind. Gifte sig med Mathilda Persson från Järrestad 1895 (vigsel Österslövs kyrka) och blev snickare istället. Barn födda i Järrestad, Lomma och Karstorp. Boende i Burlövs församling vid fölkräkningen 1900. Enl muntliga uppgifter i släkten ska August ha frusit ihjäl i en snödriva 1905 .... Jag har inte lyckats lokalisera vare sig var August bodde vid tidpunkten, datum/plats för dödsfallet eller var han är begravd. Någon som vet?
  SVAR 2012-05-28 19:46

Familjen flyttade från Burlöv till Lomma 1901, men flyttade senare tillbaka till Burlöv. Där föddes sonen Ragnar Fritiof 29/5 1904. Familjen flyttade till Kiaby 7/9 1905 (Kiaby nr 9). I Kiaby dog August Österlind 12/2 1906 enligt SCB utdrag ur dödbok. Dödsorsaken anges vara tuberkulos. Det står ingenting om begravning på annan ort, så August begravdes av allt att döma i Kiaby. Mathilda är begravd i Järrestad.
  SVAR 2012-05-29 20:22

Tusen miljoners tack, om du visste vad jag har letat! August är min pappas farfar (Ragnar är min farfar) och far minns fortfarande sin farmor Mathilda mycket väl. Tar mer än tacksamt emot om du har mer uppgifter kring August och Mathilda och familjen - eller Mathildas bror yngre bror Martin Persson (född 5/9 1875 i Järrestad) som "försvann" - enligt muntlig uppgift till Amerika, - och "hördes aldrig av igen". I husförhörsboken 1889 Järrestad finns en notering om "Soldat med namn Wallfrid" vid Martins namn, som är förbryllande för ingen känner till att han skulle ha varit soldat... Tröttnade han och stack, kanske? Jag har inte lyckats hitta honom i emigrantregister/passagerarlistor. Jag har sett graven i Järrestad där Matilda ligger med sin mor och far och sitt första barn Anna som dog mkt liten, det finns en Gärda Mårtensson i samma grav utan födelse- eller dödsår, som vi också har funderat över.

  SVAR 2012-07-23 21:45

Hej, min svärmor (Y…) som varit gift med din pappas kusin (L…) har berättat för mig att de besökte August Bengtsson Österlinds grav i mitten av 60-talet i just Kiaby så det stämmer nog. Ragnars bror Carl är alltså far till min svärfar (L…).

Med tanke på att Gärda hette Mårtensson liksom Matildas pappa kanske mer finns att söka på denna sidan.

Den Anna som dog tidigt och ligger begravd i samma grav fick senare en syster (Ingeborg) som dog under året gammal (1899-01-29 till 08-01). Jag kan inte hitta vart hon är begravd men undrar varför inte hon också ligger i familjegraven? Ingeborg hade en tvillingsyster som också hette Anna. Kanske var det vanligt förekommande på den tiden men jag har bara stött på att syskon ges avlidna syskons namn som andranamn innan. Jag får skylla på lite brister i kunskap här.

Jag har precis börjat forska lite på min hustrus (T…) sida så det är trevligt att se fler som gör det. Underlättar om inte annat släktträffar framöver…

  SVAR 2012-08-21 21:00

 Hej
August och Mathilda var min farmors föräldrar. Min farmor hette Klara Österlind som barn, gifte sig Jonsson. Hennes syskon hette Ragnar, Carl (Kalle), Anna (gifte sig Kolmodin) och Hjalmar.
Anna Kolmodin föddes  29 januari 1899 och dog i juli 1986. Hon och hennes man Sven Kolmodin är begravda i Järrestad kyrka.
De bodde på samma tomt i Gröstorp som Matilda gjort med barnen.

  SVAR 2014-03-27 19:11

Det rådde byggboom i västra Skåne och timmermannen August flyttade runt - 1899 bodde familjen i Burlövs församling, Åkarp no 1 (borde vara där Ingeborg är begravd) och flyttade sen vidare till Lomma Karstorp no 3 och ytterligare vidare til Burlöv ... Det verkar som Mathilda åkte hem till mamma i Järrestad varje gång det var dags att föda barn och det är därför som "första" Anna är begravd i Järrestad. Hon dog ju vid födseln, medan Ingeborg hann bli åtta månader.

Besökte Kiaby kyrka förra sommaren, men Augusts grav fanns inte längre kvar.

Om någon är med i MyHeritage finns fler uppgifter på vår släktsida om Österlinds.

Jag letar fortfarande efter f soldaten Martin Persson Wallfrid ... han verkar ha försvunnit spårlöst ... 

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies