genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Pålsdotter, Bertha, Hyby, 1838-07-272006-10-29 18:18

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=3695
 

Snälla, kan någon hjälpa mig med att få fram föräldrar till Bertha född 1838-07-27 i Hyby. Mvh Monica
  SVAR

Berthas födelsenotis hittar du på http://www.ddss.nu. Hennes föräldrar var skräddare Påhl Nilsson och Kjersti Andersdotter, N-o 15 Winninge.
  SVAR

Om du har tillgång till Genline finner du prästens handskrivna och svårlästa noteringar om Berthas födelse och dop på GID 1258.33.31000 bild 26 av 126. Lycka till! Nils-Åke Lundahl
  SVAR

I notisen på DDSS står även faddrar m.m., och det är betydligt lättare att läsa texten där än i prästens noteringar. :)
  SVAR

Tack Carin och Nils-Åke! Har tyvärr inte tillgång till Genline. Finns det någon möjlighet att få fram födelsedata på Påhl och Kjersti?? Mvh Monica
  SVAR

Tyvärr är Hyby husförhörslängd, för just Winninge de här åren, nästan oläslig på Genline, så det går inte att få fram födelsedata på varken Påhl eller Kerstin. Enligt DDSS så bodde de på Winninge N-o 1 när dottern Karna föddes 1836 och på N-o 15 Winninge när döttrarna Bertha och Ingar föddes 1838 och 1845.
  SVAR

Tack, snälla Carin för din hjälp. Mvh Monica
  SVAR

Skall testa här och se om jag lyckas vidareberfordra Genline-bilden GID 1258.33.31000 från födelseboken. Nils-Åke Lundahl

Klicka för en större bild

GID_1258.33.31000.JPG
  SVAR

Jag tackar så mycket, Nils-Åke! :-) Ja, det var inte så lätt att tyda den svårlästa texten. Mvh Monica
  SVAR

Men som jag skrev här ovan så står det mesta av födelsenotisen i klartext på DDSS, vilket gör det betydligt lättare att få fram vem faddrarna var. :)
  SVAR

Men tänk på att DDSS är en andrahandskälla. Det är alltså bara en annan dödlig människa som försökt tyda texten, med risk för fel. Nils-Åke gör helt rätt som kontrollerar originalet!
  SVAR

Jag vet, Anders, men om jag minns rätt är det fler än en dödlig människa som korrekturläst materialet. Fast visst förekommer fel ändå. Däremot gör det ju det lite lättare att jämföra med originalet och se om man kommer fram till samma resultat. :)
  SVAR

Hej Monica! Letar du fortfarande efter Berthas föräldrar? Jag har hittat familjen. Se bifogade kopia ur Hyby Hfl 1833-1850,GID 1258.47.59600, 72/0, bild 43 av 312. Den är visserligen mycket svårläst men det är utan tvekan rätt familj. Pål Nilsson 22/5 1818 (1809?),Kjerstina Andersdot. 18/4 1814, Karna 28/2 (26/2?) 1836?, Bertha 1838, Ingar 28/5 1845.Följande två namna bör väl också höra till familjen, men tycks ännu svårare att tyda. Det här är mina tolkningar, men vi kanske kan få hjälp av några av våra vänner som läser det här och som har större vana att tolka svårlästa husförhörslängder. Kanske vår moderator Anders Berg kan hjälpa oss? Skulle vara intressant att få veta fortsättningen. Lycka till! Nils-Åke Lundahl, Malmö

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

GID_1258.47.59600_Paal_Nilsson.jpg
  SVAR

Hej Nils-Åke! Jodå, jag har nu hittat Bertha och Pål, men har fått fram från annat håll att födelseåret för Pål är 1808. Tycker själv att det ser ut som det årtalet härovan. Kjerstina och Pål är min ff-mm och ff-mf. Tror du att det är möjligt att komma ännu längre tillbaka i tiden? Mvh Monica
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies