genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Berg, Tyda Text, Andreas, Göteborg Garnison, 17812012-05-22 06:24

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=37061
2012-05-21 23:09 

Har en lapp om en man vid namn Andreas Berg som jag inte kan tyda. Finns det möjligen någon här som kan hjälpa mig med det? Göteborg Garnisonsförsamling HII:2 sid 143. Längst ned där på lapp nummer 144 står det om Skeppstimmermannen Andreas Berg. Skulle hemskt gärna vilja veta vad det står där. I synnerhet om det står var han kommer ifrån och liknande.

Tack på förhand

Anette
  SVAR 2012-05-22 00:50

Sånt här är kul:
 

"Skeppstimmermannen Andreas Berg, som är född här i staden, har alltid härstädes varit känd för ett anständigt och sedigt upförande, wid Domk˙rko församl. nyttjat salighetsmedlen, äger en berömllig och god insikt och begrepp uti Christendomens hufwudstycken, sam(?) är från wetterlig ägtenskapsförbindelse wid bemälte församling ledig. Götheborg d. 14 Sept: 1781. Magnus Westberg. Catechesa ad temp: Cath:"
 

Alltså ett flyttbetyg.

  SVAR 2012-05-22 06:24

Hej och tack för hjälpen Björn!

Jättekul att förstå vad det står även om det inte hjälper mig att hitta födelsförsamling och föräldrar. Han ska vara född 1757 och i Domkyrkoförsamling börjar födelseboken 1762. Om det nu ens är där han är född.

Jaså det är ett flyttbetyg! Han gifter sig bara några veckor efter det flyttbetyget den 7 oktober 1781 med Apollonia Norén. Det paret är jätteskumt. De finns i Göteborgs garnisonförsamling m,ed en dotter Maria Magdalena född 1794 men jag hittar ingeting om var de är födda eller hur de kommit dit eller därifrån. Finns en Apolonia Norén född 1748 i Högås församling men om det är hon vet jag ju inte.

Hur som helst ett jättetack för hjälpen att tyda denna skrift Björn

Anette
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies