genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Thorsson, Anders, Asarum, död 1780-07-212012-03-17 10:03

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=35249
2012-03-06 20:59 

Jag har försökt hitta information om vart denne Anders Thorsson kom ifrån under 10 år nu på alla möjliga tänkbara sätt, så jag tänker att det kan vara dags för en efterlysning. Är det någon som har en minsta ledtråd så tas den väldigt, väldigt tacksamt emot. Var föddes han och vilka var hans föräldrar?

Bonden och kyrkorådsmannen Anders Thorsson dog i juli 1780 i Torarp, Asarum och var då 80,5 år gammal. Han och hans hustru Maria Jönsdotter hade fått 8 barn tillsammans, varav minst tre dokumenterat av någon anledning tog sig efternamnet Thormark (Johan, född 1724, Thore, född 1733 och Jonas, född 1745 - de två senare föddes i Asarum och Johan på okänd ort).

Anders Thorsson bodde i Torarp Asarum mellan 1729 och 1780. Mycket mer än så vet jag inte om Anders.

Med en liten förhoppning,
Klas
  SVAR 2012-03-06 22:57

Hej Klas
Enligt Bo Lindkvist Hemsida  så har han Tor Jonsson som fader, du kan väl gå in och kolla.
mvh
Peter
  SVAR 2012-03-07 15:40

Hej Peter!

Tusen tack för ditt tips! Jag är verkligen tacksam att du tog dig tid att kolla. Även om Bo Lindkvists hemsida är det första nya spåret jag sett på länge, är antagandet att Tor Jonsson skulle vara Anders far inte helt säkert eftersom varken Anders eller Anders första son Johan verkar vara födda i Asarum. Men jag vill hemskt gärna bli bevisad om motsatsen, jag ska se om Bo har några referenser som han har utgått ifrån.

Enligt Lunds stifts herdaminne Ser II Biografier 14. De obefordrade prästerna, Gunnar Carlquist, Lund 1991, kan möjligen Anders Torsson komma från Skåne, och min förhoppning är lite att någon har sett Anders försvinna i Skåne någon gång mellan 1725-1728. Skulle det kunna vara så väl?

Klas
  SVAR 2012-03-09 18:24

Hej igen!

Bo är vänlig att lämna mig uppgifter om källan till antagandet att Tor Jonsson skulle vara Anders Torssons far, och det är Asarum Bynotiser som finns här:
http://www.swe-gen.se/Asarum/Notiser/14_28Asarum.htm

Är det någon som vet vad dessa bynotiser kommer ifrån? Vem är det som skrivit dessa och går de att läsa i original?

Vänligen,
Klas

  SVAR 2012-03-09 18:51

Det finns kontaktpersoner angivna på "grundsidan"
De borde väl veta, eller åtminstone veta någon som vet
//Siv

www.swe-gen.se/kontakt.html

  SVAR 2012-03-09 23:20

Skriv till
vanja@swe-gen.se
eller
per@swe-gen.se
Det är någon av dem som lagt in uppgifterna

  SVAR 2012-03-17 10:03

Tack Siv och Lotta för svar! Jag frågade Per, speciellt om frasen "Anders bör vara son till Tor Jonsson i Torarp", och fick svaret just det bör vara hans egna analyser grundat på diverse urkunder, så med andra ord verkar det fortfarande finnas utrymme för mitt antagande att Anders Torssons eventuellt inte kommer från Asarum, då jag varken hittar hans eller hans förstfödde son, Johans, födelsenotis i Asarum. Sökandet går vidare!
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies