genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Jönsdotter, Elna, Ö.ingelstad, Måske, Cirka 1871 -Vigsel2006-08-20 16:13

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=3488
 

I juli måned 1873 flyttede Elna Jönsdotter och maken Erik Hansson fra Wallby på Österlen til Nyker sogn på Bornholm. Med sig havde de deres ½ år gl datter, Maria. Om Maria ved jeg, at hun var døbt i Bollshög, Kristiansstads län, 29.12.1872. Om moder Elna vides, at hun var f. 19.07.1845 i Ingelstad og at hun som ung arbejdede på Ingelstad herregård som mejerske. Fader Erik var f. 08.09.1845 i Wallby socken. Som ung har han en tid ernæret sig som Stattedräng - måske i Ingelstad? Elna og Erik blev boende på Bornholm resten af livet. Mit problem: Hvor og hvornår giftede Elna och Erik sig?
  SVAR

Såvitt jag kan se i husförhörslängden för Bolshög (AI:4, 1867-1875, GID 1632.17.34300) så var inte Erik och Elna gifta när de flyttade till Bornholm. Inget vigseldatum är angivet i husförhörslängden och enligt SCB-utdraget från Bolshögs födelsebok 1872, så föddes Maria utom äktenskap. Elna står som dock antecknad som "fästeqvinna", så Maria räknades förmodligen som trolovningsbarn. I husförhörslängden står hon antecknad som "dotter" och alltså inget om att hon var född "oäkta". Där står också att familjen flyttade till "obestämd" ort 1873, så kanske talade de inte om vart de åkte. Det verkar som om Erik och Elna varit på Bornholm tidigare, för de står som inflyttade därifrån 25/? 1872 (månaden kan vara 8, alltså augusti).
  SVAR

Erik och Elna gifter sig i Bolshög 18730113 enligt vigselbok Bolshög CA5119.
  SVAR

Hej igen ! Det blev fel datum. Skall vara 1873-01-31.
  SVAR

Mange tak til Carin og Ingold for jeres gode og hurtige hjælp.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies