genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Haraldsson, Hans, , död 1780-07-232012-02-23 16:16

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=34805
2012-02-20 19:54 

Hej !
Jag har inte lyckats hitta dödsorten för Hans Haraldsson, f. 1729-06-22 i Gussnava, Skårby. I bifogad bild som är hämtad ur Johan Nilssons bok "Släktforskning från Ljunits härad under 300 år" står att Hans Haraldsson dog 1780-07-23 men inte var han dog. Han var husman i Villie på 1760-talet men han dog inte i Villie enligt död- och begravningsboken därifrån. Han dog inte heller i Skårby enligt kyrkoboken därifrån (som flera av forskarna på DISBYT har angivit). Eftersom Johan Nilsson angett ett så exakt datum får man utgå ifrån att han sett uppgiften i något arkivdokument. Men vilket?

Vore tacksam för hjälp med att utreda detta.

Med vänlig hälsning/Bengt Holm

Klicka för en större bild

2012-02-20_Tab.LIV_i_Slaekter_i_Ljunits.JPG
  SVAR 2012-02-23 09:28

Bengt,

Går det att följa honom i mantalslängden i Villie?

Det verkar inte finnas någon bouppteckning, vilket annars skulle kunna vara källa till dödsdagen om den har missats i någon dödbok.
  SVAR 2012-02-23 16:16

Hej Anders,

Tack för Dina synpunkter. Jag har också konstaterat att det dokument som Johan Nilsson hämtat dödsdatum ifrån inte var någon bouppteckning efter honom eller hustrun.
Jag har försökt följa honom i Villie födelsebok och då funnit att han var husman eller åbo på gården Frankhult. Fram till 1769 har jag funnit barn till honom och hustrun Karna Månsdotter.
I mantalslängderna har jag kunnat följa honom på Frankhult fram till 1771, men 1772 (1773 års mantalslängd) är han borta. Tyvärr har jag inte lyckats hitta hans nya boställe, några flyttningslängder fanns inte från den här tiden.
Frågan kvarstår: Var fick Johan Nilsson det exakt dödsdatumet ifrån? Kan det ha varit så att han skrivit fel datum? För att undersöka det får man lusläsa dödböckerna för tiden 1771 och framåt i både Villie och närbelägna Skårby.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies