genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Nilsson, Ivar Albert, Stora Köpinge 28, död 19042012-02-04 12:31

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=34340
2012-02-03 19:04 

 Undrar om någon kan förklara följande:
Ivar Albert f.1896 och död 1904 är son till Anders Nilsson f.1861 i Stora Köpinge.
I Sveriges dödbok har Ivar Albert efternamnet Nilsson medans alla andra barn till Anders Nilsson har efternamnen Andersson. Finns någon förklaring till detta?
Tacksam för all hjälp.
Kjell
  SVAR 2012-02-03 20:21

Det fanns en valmöjlighet beträffande efternamnet, som aktualiserades i samband med skolstarten. Det var inget ovanligt att någon eller några i en syskonskara valde faderns efternamn , i det här fallet Nilsson, medan de andra valde ett efternamn efter faderns förnamn (patronymikon), i det här fallet Andersson.
  SVAR 2012-02-04 12:31

 Tack Bo för svaret!
Fick man inte efternamn registrerat förrän vid skolstart, eller hade man faderns efternamn från födseln och sedan möjlighet att ändra vid skolstart? Det måste väl ändå varit föräldrarna som valde efternamnet i så fall. Har svårt att tro att barnet själv fick välja vid skolstarten.
När försvann denna möjlighet att välja efternamn?
Vet ej om följande är en skröna eller om det ligger någon sanning i detta:
Någon har sagt mig att det var så att förstfödda barnet fick faderns efternamn och att nästa barn fick efternamn efter faderns förnamn.
Det stämmer i varje fall inte på barnen efter Anders Nilsson eftersom förstfödda heter Nils Andersson och det andra barnet är Ivar Albert Nilsson.
Har nyligen börjat intressera mig för släktforskning och redan funnit att det dyker upp många frågetecken som behöver rätas ut.
KjellSkriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies