genealogy in scandinavia



Äldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]



Persson (Store Bengt), Bengt, Järrestad/Simrishamn, född 18342013-11-22 21:53

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=32781
2011-12-05 12:02 

Bengt Persson f.3 april 1834, Järrestad,  kallades Store Bengt när han senare i livet bodde i Simrishamn. Är det någon som vet ngt. om honom?
Är det någon som har Jul i Simrishamn årgång 1984 där det skulle ha stått en artikel om honom?
Bengt är släkt till mig på min farfars sida och jag är nyfiken på honom. Han dog i Simrishamn 21 jan 1914.
  SVAR 2011-12-05 17:09

Hej!
Här lite kortfattat om Bengt Persson: f. 1832 Järrestad, garveridräng, d. 1914 i Simrishamn. (82 år)
Son till åbon Pehr Andersson på Jerrestad nr 11, och hans hustru Bengta Truedsdotter. Hade två syskon, Elna f. 1835. Boel f. 1838.
Gift med  Bengta Nilsdotter f. 1829 i Ö. Vemmerlöv.
Barn: Alfred f. 1863 i Simrishamn. Thure f. 1867.  Emanuel f. 1870.  Mathilda f. 1873. I familjen
fanns också fostersonen Johan Bernhard Alfred Bengtsson f. 1888 i Simrishamn.             Fam. bodde på nr 58, Simrishamn.
Enl. en notering i husförhörslängd  1876-80, så hade Bengt Persson undgått fästningsstraff för dråp!
Hur han fått namnet "Store Bengt", framgår inte här.  Men jag ser på nätet att det finns artiklar skrivna om honom, bl.a. i Österlens Släktforskarförenings tidn (nr 11)  Ochså på Museet lär det finnas något om honom. ( Eftersom jag själv bor i Simrishamn, bir jag lite nyfiken på "Store Bengt" och skall kolla upp honom lite bättre.)
Om du inte själv har tillgång till sökmaterial i kyrkoböckerna, så har jag lite mer detaljupgifter. Är det något särskilt du vill veta?
Hälsningar
Anders A

  SVAR 2011-12-05 19:07

Tack Anders
för uppgifter om Store Bengts familj. Jo, jag vet vad som hände Bengt. Han kände sig förföljd, en kväll  (10 aug 1856) då han och en dräng från Järrestad var på väg hem från Simrishamn. Komna ute vid tullen, märkte de att några gesäller och lärogossar följde efter. Bengt tog upp en sten och kastade emot förföljarna. Den träffar olyckligtvis i huvudet på 21 årige Frans Petter Nilsson från Borrby, som blev så illa skadad att han avled. Bengt blev skylld för dråp, frikänd först av Rådhusrätten, men av hovrätten senare  dömd till halshuggning, men av Kungl. Majt.benådad.Bengts mor Bengta Truedsdotter, liksom Bengts hustru skrev bönebrev till kungen. - Som reducerade straffet till 28 dagars fängelse vid vatten och bröd samt straffarbete i cell under sex månader. I Järrestad, där man stridit för att få Bengt fri, var glädjen stor. Om detta har jag tack vare Malte Mårtenssons artikel i Släkt och Bygd kunnat läsa / årg.  1990- nr 2). Han skriver också att texten ursprungligen kommit från Jul i Simrishamn år 1987 och att det ska finnas ytterligare text i Juli Simrishamn av år 1984, en tidning som jag ej fått tag i och nu efterlyst, Store Bengt lär ha varit över 2 meter lång och hade, berättas det, träskor som var halvmetern långa. Han har en gata uppkallad efter sig i Simrishamn, Store Bengts Strädde.
Trots att han var så stor, kom han att bo i Simrishamns minsta hus. Året efter händelsen hade han nämligen flyttat till Simrishamn där han anställdes på Ehrnbergs garveri och där han stannade till sin pension 1910. Så trogen var han att han tilldelades guldmedalj för trohet och flit, Pro Patrias.
Allt detta har ursprungligen stått att läsa i Simbrishamnsbladet. Så finns tidningen bevarad år från år, så kan Du, om Du är intresserad säkert hitta texterna. Tänk, hur en förlupen sten kan komma att ställa till det. I Järrestad var Bengt, enligt Simbirshamnsbladet, hemmansägare. Säkert var han tillfreds med sitt straff - med tanke på att han kunnat ha mistat huvudet om hovrättens dom fått gälla.
Inte undra på att jag vill veta mera om detta förunderliga människoöde!
Anitha
  SVAR 2011-12-05 20:13

Hej igen!
Tack för den här intressanta berättelsen om "Store Bengt", här hängde livet på en skör tråd!

Ser att den här fostersonen, Johan Bernhard Alfred Bengtsson, f. 18/11 1888 i Simrishamn, var son till garvaregesällen Alfred Bengtsson o.h.h. Anna Johnsson i Landskrona.
Johan Bernhard dog 8/3 1955 i Ystad, gift 4/2 1922. Man kan ju undra av vilken anledn. "Store Bengt", tog hand om honom? Alfred Bengtsson från Landskrona var antagligen arbetskamrat med "Store Bengt" på läderfabriken i Simrishamn.

Anders A
  SVAR 2012-01-15 13:36

Hej!

"Jul i Simrishamn" utgives av "Sarpens stödförening, ideella föreningen Vår Skuta, Simrishamn" (www.sarpen.nu).

"Släkt och Bygd" och "Jul i Simrishamn" hade en gång i tiden samma redaktör - Carl Lindholm. Carl ligger även bakom att dåvarande Lilla Tvärgatan i Simrishamn döptes om till just "Store Bengts Strädde" (där han själv bor).

Bästa hälsningar
Magnus Lindskog,(ordf. Österlens S&F)
  SVAR 2013-11-21 17:24

 Hej Anitha! Mitt namn är Caroline Bengtsson. Sökte runt lite på nätet på store Bengt och hittade detta!  Han är släkt även till mig. Det är från honom vårt efternamn kommer ifrån. Det är min farfars farfars far, så jag är i 5 ledet. Det finns ett museum i Simrishamn där det finns mkt roligt att se från store Bengt. Även min pappa har hittat mycket om honom!  

  SVAR 2013-11-21 22:42

Men då har ni bra koll på "Store Bengt" !

Betr. fostersonen, ser jag nu att han var son till Store Bengts  son l Alfred f. 7/11 1863, som var gift med Anna Johnsson f. 2/8 1860 i Vä, dom fick 6 barn varaf den förstfödde var Johan Bernhard f. 18/11 1888.

Anders A
  SVAR 2013-11-22 21:53

Store Bengt hade stans största fötter  -  och största träskor.  Om dessa träskor blev det så småningom en tvist  - vilket slutade med att den ena träskon nu finns på Simrishamns Hantverksmuseum  och den andra på Malmö Museum.

Anders A
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 







Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!







ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL








© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies