genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], , Degeberga, 18562006-06-22 09:43

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=3233
 

Hej, ær inte så inne i det hær , så kan någon hjælpa mej mad vad teksten under øvrigt betyder ? ''Maria Nils D-r kkotagen d. 7/12 56 ss. Jöns Nilssons Äkta hustru, på hans egen begäran derom.'' Har det något att gøra med att hon ær trolovningsbarn ? Tacksam før hjælp :-) Mvh Lena Egeli Tønsberg/Norge

Bilden är från DDSSKlicka för en större bild

degeberga.JPG
  SVAR

Kyrktagning = kvinnas återupptagande i församlingen efter barnafödsel.Enligt 1686 års kyrkolag skulle kyrktagning ske efter sex veckor. Kyrktagning upphörde 1948. Kyrktagningen hör således samman med att Maria Nilsdotter och Jöns Nilsson fick sonen Per 1856-10-24. Det framgår inte av födelsenotisen för Anna, barn till Hanna Nilsdotter och Anders Persson, varför Maria Nilsdotter och Jöns Nilsson finns angivna under punkten Övrigt.
  SVAR

Tittar man i Degeberga födelsebok så framgår att anteckningen hör till nästa födelse, som också var den 27 oktober. Då föddes pojken Per. Modern var skräddare Jöns Nilssons fästeqvinna Maria Nilsdotter, Saxamöllan, och det är bredvid denna notis som anteckningen om kyrktagningen står.
  SVAR

I DDSS står dock Per som född 24 oktober.
  SVAR

Hej, om man tittar på födelsenotisen för Per, född 1856-10-24, så står där: ( Oäkta ) Son af Skräddare Jöns Nilsson, som sjelf så uppgifvit, och hans fästequinna Pigan Maria Nils D-r. Jag misstänker att anteckningen i kolumnen övrigt har förts till fel födsel, dvs Annas som direkt föregår Pers. Men att anteckningen görs och med den formuleringen beror säkert på att prästen och befolkningen hade lite olika uppfattning om vad som var oäkta barn.
  SVAR

Tusen tack før hjælpen ! Mvh Lena Egeli Tønsberg/Norge
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies