genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersson Stark, Nils, Grönby, död 18422011-11-16 12:51

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=32323
2011-11-16 07:02 

Hej!
Har fått läsproblem.på Malmöhus Grönby 1827-36 Gid 1230.41.83000 bild 80.
Här står en man vid namn Nils Andersson Stark född 1792 01 27, jag kan läsa afsk ?????. Förstår att han fått avsked som soldat men kan man se varför?
Mannen över Nils ???? född 1769 12 22 står afsk ??????. Vet ej om de är släkt, men har kommit fram till att Karna Hanspärs född 1757 är eventuellt Nils Starks hustrus mor.
Denna Karna heter ju egentligen Hansdotter som det också står i dödboken, kan prästen skrivit hanspärs efter hennes man eller att hon kallades det i byn????
MVH Lotta
  SVAR 2011-11-16 10:13

Hej Lotta!

För det första hade ordet "avsked" en annan betydelse än idag. På den tiden betydde det oftast att soldaten blivit pensionerad. Ibland hände det förstås att de inte kunde fortsätta som soldat på grund av medicinska skäl eller någon skada de ådragit sig.

För att få fram anledningen till avskedandet måste man titta i de militära rullorna, i första hand generalmönstringsrullorna.
För att hitta en enskild soldat behöver man veta vilket regemente och kompani soldaten tjänstgjorde vid. Här kan Claes Grills "Statistiskt sammandrag av svenska indelningsverket" vara till stor hjälp. Brukar finnas på de flesta bibliotek.

Nils Starks titel är "Trosskusk", dvs han körde vagnar med mat, ammunition mm, sådant som soldaterna behövde men inte kunde bära själva.

Lycka till!
Göran
  SVAR 2011-11-16 10:46

Tack Göran för hjälpen. Nu kan jag söka vidare.

MVH Lotta
  SVAR 2011-11-16 11:03

Hej!
Karna Hans Pärs var det lokala "byanamnet" på Hans Pärssons hustru Karna.
En soldat beviljades ofta avsked vid ca 50 års ålder, hade han då tjänstgjort i 30 år beviljades han  en årlig pensionsersättning. Men han kunde också avskedas på grund av att han på ett eller annat sätt misskött sig.  Som Göran skriver, uppgifterna finns i Generalmönsterrullan, som kan  beställas från Krigsarkivet.

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2011-11-16 12:51

Tack Anders, då var det som jag trodde med Karnas namn.
MVH Lotta
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies