genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Lybeck, Nils, , 17722009-02-13 20:34

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=3189
 

Herr trädgårdsmästaren Nils Lybeck befann sig 1802 och 1803 på herrgården Katrinetorp i Bunkeflo socken strax söder om Malmö. Men varifrån kom han, var hade han blivit trädgårdsmästare det är frågan!? Enligt husförhörslängden i Landskrona 1817 skall han ha varit född 1772 i Lyngsjö men jag har inte kunnat hitta honom där i födelseboken. Däremot tror jag som sagt att jag lyckats spåra honom till Landskrona där han 1810 gifter sig med Maria Christina Ahlberg (född 1780 i Landskrona). Han tituleras då "herr frälse inspektor". Samma år får paret en son, Johan Fredrik, och 1814 får de en dotter, Helena Wilhelmina, som föds i Bälinge, Oderljunga socken. 1817 finner man dem igen i Landskrona och Nils tituleras nu "förre inspektorn". Vad som händer sedan har jag inte heller lyckats finna, och skulle bli jätteglad även för hjälp med det! :-)
  SVAR

Hej, Enligt ett par andrahandsuppgifter jag har så fanns det en trädgårdsmästare i Almundsryd, Småland 1805 vid namn Nils Lybeck. Han lyckades bli far till två småttingar födda med 3 månaders mellanrum [källa KGF-CDn]. Sedan ska inspektorn Nils Lybeck 1812 finnas på Lärkesholm i Örkelljunga [källa Hintzesamlingen, GF]. Om ursprunget har jag inga andra idéer än att han kan vara släkt med kyrkoherden Paul Lybeck i Stoby, som dog 1797. Han var son till fänriken och strandridaren Magnus Lybeck i Raus. Tyvärr är det dåligt med kyrkoböcker i både Stoby och Raus... [ :( ] Det är ju också tänkbart att han är vilken Nils som helst född i Lyngsjö, och att han tagit namnet Lybeck efter LYngsjö.
  SVAR

Tack för hjälpen! Jag skall kolla upp Lärkesholm, jag hade inte tänkt på att han naturligtvis skulle kunna ha vistast en hel del i Småland också, han har ju bevisligen varit på många ställen i norra Skåne. Kommer du på något mer är jag tacksam för allt! :-)
  SVAR

Enligt Hfl, Almundsryd socken 1803-05, vistades trädgårdsmästare Nils Lybeck på Brukspatron Jonas Broms och Fru Magdalena Sorbons Kompersmåla (Kampersmåla), dit han flyttade direkt från Bunkeflod socken 26/3 1804. Han skall ha flyttat "åter till Skåne" 28/2 1805. Därefter förlorar jag tyvärr spåret igen... Har dock kontrollerat i födelseboken (Almundsryd, 1805) att två barn föddes detta år till vilka han sägs vara far: Den 9/5 1805 Inga Lybecksdotter (mor Pigan Kerstin danielsdotter, 35 år) och den 15/8 1805 Adam Karinsson (mor Karin Svensdotter, 27 år). Det förefaller som prästen varit säker på saken när det gäller det första barnet, men i det andra fallet nämns bara Nils Lybecks namn och inget mer. Lybeck hade då redan flyttat till Skåne igen, och man kan inte låta bli att spekulera - visst kan han ha varit far, men kanske var det också lätt att dra till med hans namn, han hade ju redan ett rykte med en oäkta son, man vet ju inte....?
  SVAR

Hej! Fast vid den här tiden behövde inte modern dra till med något namn alls. Det vanliga var faktiskt att ingen fader nämndes. Kanske talar det för att Nils Lybeck är rätt far ändå. Har stött på en annan Lybeck i Södra Åsum. På Sjöbo nr 7 bor en Mathis Lybeck 45 år med hustru Bengta 48 år enligt katekismilängden 1737. Vad det nu kan vara värt!
  SVAR

Anna, Du verkar ha undersökt samma person som jag är sysselsatt med! Min morfars farfarsfar Nils Lybeck som enligt hävd var trädgårdsmästare och enligt källor som jag just hittat härstammar från Lyngsjö! De data du har från Landskrona med Johan Fredrik är mina anor - det vet jag. JF är min morfars farfar. Frågan är hur du kopplar dessa data till trädgårdsmästaren i Bunkeflo? Om mina spår är rätt, vilket de verkar vara, så är hans födelsenamn Nils Pehrsson och han är född i Lyngsjö. Att detta är rätt Nils kan bevisas av att han har en bror som också flyttar till Landskrona och som också tar sig namnet Lybeck. Så vi är på samma spår verkar det som. Jag är mycket intresserad av de data du har och har även data som du kanske är intresserad av. Varför är du intresserad?
  SVAR 2009-02-13 20:34

Jag är intresserad av Katrinetorps gårds trädgårdshistoria, och Nils Lybeck var dess första trädgårdsmästare. Katrinetorp ligger strax söder om Malmö och ägs idag av Malmö stad. Parken och trädgården är öppen för allmänheten, där finns en mysig liten restaurang, en antikaffär, och huset används för bland annat konferenser och bröllop.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies