genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ottosson, Ida, Lund, 18862006-04-12 09:42

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2923
 

På St. Tvärg. 7 i Lund bodde 1886 en kommissionär L. Ottosson. (Källa: Adresskalender för Lunds stad 1886.) Han lär ha haft en dotter Ida. Jag är intresserad av att få veta mera om henne: födelsedata, ev. äktenskap och barn, yrke osv.
  SVAR

Tittade i folkräkningen 1890, och hittade den här familjen: Ottosson, Lars 1825 Far, f.d. lantbrukare, född i Reslöv Nilsson, Karna 1828 Mor, född i Virke (Barn), Elna 1854 Barn, född i Reslöv (Barn), Ida Charlotta 1864 Barn, född i Lunds landsförsamling Ottosson, Elvin Henrik 1880 Barn, fosterson, född i Danmark De bodde i Wårfru Rote, Lund. Fadern var inte kommissionär, så det är ju inte säkert att det är rätt familj. Hittar bara Elna och Elvin Henrik i folkräkningen 1900. Där står Elvin Henrik som fosterson till Elna, och att han föddes i Köpenhamn.
  SVAR

Stort tack för ditt snabba och vänliga svar! Med tanke på de knapphändiga uppgifter jag kunde ge är jag tacksam att det överhuvud taget gick att hitta något. En f.d. lantbrukare kan ju ha varit verksam som "kommissionär" inne i Lund under några år, men tills vidare är förstås inte identifikationen helt säker. Jag är mycket glad att ha fått något att nysta vidare från. Ytterligare upplysningar och förslag på hur jag bäst bör gå vidare mottas tacksamt!
  SVAR

En följdfråga: Vet någon om Stora Tvärgatan 7 i Lund 1886 tillhörde Wårfru Rote?
  SVAR

Hej! Jag har forskat lite i i Idas släkt. Hennes systerson, sk fosterbarnet Elvin, blev en känd operettsångare och skådespelare. Han medverkade bl a i någon Edvad Persson film. Elvins son, journalist och nyhetsankare på TV under 60-talet, numera bosatt i USA, Lars-Henrik Ottoson, har nyligen givit ut en bok om sitt liv "Ett liv utan like" där han också i första kapitlet, Skulden i ursprunget, nämner sina rötter. Morfadern arrenderade bl a Råbyhom i Lilla Råby, som då tillhörde Lunds landsförsamling. Här föddes Ida som dog 1893-02-09 i Lund. Vill du veta mera kan du kontakta undertecknad på lsf@sgf.m.se hälsningar Sigbritt Jönsson
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies